Achter de schermen bij de genootschappen van de Nederlandse elite
Wat hebben prins Bernhard, de ceo van Heineken en de minister van Financiën met elkaar gemeen? Ze ontmoeten elkaar in informele genootschappen met namen als De Pijp en De Tafelronde. Daar komt de economische, politieke en culturele elite van Nederland bijeen om te netwerken en om ‘onder gelijken’ te zijn.
meer informatieWaarom de werkende klasse op een goudmijn zit
In Blauwe boorden bonanza onderzoekt Paul van Liempt waarom arbeid de achilleshiel is geworden van onze brede welvaart. Hij spreekt arbeidsmarktdeskundigen, hoogleraren, praktijkmensen, politici en beslissers in de polder. En hij gaat op werkbezoek bij mbo’s en bedrijven.
meer informatieOver zwijgen en het doorgeven van schuld
Sheila Sitalsings moeder verzweeg tot haar dood een cruciaal deel van haar familiegeschiedenis voor iedereen die haar nabij stond. Sitalsing bleef achter met duizend-en-één vragen, met name over de reikwijdte van de schaamte en de eigen verantwoordelijkheid voor een duister familieverleden.
meer informatieAmerika-Europa 1933-1945
In Europa kent bijna niemand hem. Toch hoort Harry Hopkins bij de handvol mensen die bepalend waren voor het lot van ons continent en ons land. Hopkins was een voormalige welzijnswerker in de arm-ste buurten van New York. Uiteindelijk werd hij de rechterhand van president Roosevelt, raakte hij bevriend met Churchill en onderhandelde met Stalin.
meer informatieOp ontdekkingsreis in je eigen stad
In iedere stedeling schuilt een bioloog. Dat is de boodschap van Menno Schilthuizen, die je met dit boek uitnodigt om op ontdekkingsreis te gaan in je eigen stadse omgeving.
meer informatie‘In ieder mens schuilt een afgetreden koning.’ Karel, de voormalige keizer, heeft zich afgezonderd in een afgelegen klooster in Spanje. Hij is ziek en wacht op zijn einde. Maar dan ontmoet hij de elfjarige Geronimo, en samen besluiten ze ’s nachts weg te rijden, te paard en op een muilezel.
meer informatieIn dit boek vertelt bestsellerauteur Philippe Sands het opzienbarende verhaal van de Chileense dictator Augusto Pinochet, oud-SS-officier Walter Rauff en de sinistere verbanden tussen deze twee.
meer informatieTopambtenaren tijdens de bezetting
Mei 1940. Nog voor het Nederlandse leger zich overgeeft, stappen alle ministers op een torpedobootjager richting Engeland. Op de valreep overhandigen ze de sleutels van het land aan de hoogste ambtenaren van de tien departementen: de secretarissen-generaal.
meer informatieEen nieuwe geschiedenis van de oude beschavingen
Een verrassende, nieuwe kijk op de oude beschavingen. Owen Rees laat ons kennismaken met mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen, soldaten en burgers, vrijen en tot slaaf gemaakten. Gewone mensen die zogenaamd aan de randen van de oude beschavingen leefden.
Eigen planeet eerst - Roxane van Iperen

Dit is geen klimaatessay. Wie niet gelooft dat klimaatverandering door de opwarming van de aarde binnen dertig jaar ernstige gevolgen zal hebben, hoeft zich ook niet te verdiepen in de vraag hoe we het tij kunnen keren.
Een dag in ons brein Begrijp je hersenen en die van de mensen rondom je - Eveline Crone

Hersenwetenschapper Eveline Crone is gefascineerd door de hersenen. Niet alleen om wat ze allemaal kunnen (gigantisch veel!), maar ook omdat werkelijk elk brein uniek is. Je hersenen worden immers gevormd door alle ervaringen die je tijdens je leven opdoet.
ReinAard

Tom Lanoye schreef al vele onvergetelijke en radicaal-moderne bewerkingen van klassiekers: Goethe, Shakespeare, Sartre, Euripides... Nu zoekt hij het dichter bij huis. Al van jongs af is hij gefascineerd door Reynaert de vos, die zijn mededieren genadeloos afstraft omdat ze denken nog leper te zijn dan hij.
Vlucht

In Vlucht vertelt Tineke Ceelen haar bijzondere verhaal. Het verhaal van iemand die al vanaf haar vijfentwintigste de hele wereld over reist in de meest barre en turbulente omstandigheden.