Boekhandel Douwes Den Haag

Wat komen jullie hier doen?

vrouwenkiesrecht tussen geloof, politiek en samenleving (1883-2018)

Wat komen jullie hier doen?

Wat komen jullie hier doen?

vrouwenkiesrecht tussen geloof, politiek en samenleving (1883-2018)

Wat komen jullie hier doen?

 

Tussen 1916 en 1922 werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Het was een periode die bol stond van politieke turbulenties en emoties. Op de achtergrond waren er de internationale spanningen van de Eerste Wereldoorlog en dreigde het opkomende socialisme ook Nederland in zijn greep te krijgen.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 23,50

Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Wat komen jullie hier doen?

Tussen 1916 en 1922 werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Het was een periode die bol stond van politieke turbulenties en emoties. Op de achtergrond waren er de internationale spanningen van de Eerste Wereldoorlog en dreigde het opkomende socialisme ook Nederland in zijn greep te krijgen. In 1916 gingen tienduizenden demonstranten meerdere keren de straat op en eisten kiesrecht voor mannen én vrouwen. De confessionele partijen, voorgangers van het CDA, staan bekend als notoire tegenstanders van dit kiesrecht.

 

Maar klopt dit beeld? Dit boek over honderd jaar vrouwenkiesrecht wil vergeten vensters openen die zicht bieden op de vraag hoe en waarom het kiesrecht voor vrouwen al decennia vóór 1916 juist deze partijen bezighield. Waar waren hun leiders in die enerverende jaren op gericht? Door welke principiële worstelingen en onderlinge conflicten vochten Schaepman (RKSP), Kuyper (ARP) en Lohman (CHU) zich heen? 

 

Vooral ook gaat Wat komen jullie hier doen? over wat de uiteindelijke toekenning van het kiesrecht in de jaren 1917 en later onder de vrouwelijke aanhang van de partijen losmaakte.

De auteurs, onder wie naast de beide redacteuren ook Pia Lokin-Sassen, Georg Harinck, Alexander van Kessel, Teuni Scholthof en Josine Westerbeek-Huitink, nemen de lezer mee in een eeuw van boeiende en soms ontroerende ontwikkelingen. Met tal van vrouwen in de hoofdrol, van de kekke Netty de Vink tot de eigenzinnige ‘freule’.

 

Aangekomen in de huidige tijd stellen de auteurs de vraag naar het bestaansrecht van het CDAV en de nog altijd geringe participatie van vrouwen. De vraag ‘Wat komen jullie hier doen?’ blijkt na honderd jaar vrouwenkiesrecht nog onverminderd actueel te zijn. 


ISBN
9789056254957
Pagina's
240
Verschenen
NUR
694
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Valkhof Pers

Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren