Boekhandel Douwes Den Haag

Culinair ontdekt

Exotisch en dichtbij

Nick Trachet

Exotisch en dichtbij

Culinair ontdekt

Exotisch en dichtbij

Culinair ontdekt: Exotisch en dichtbij

 

Wetenschapper Nick Trachet schrijft al jaren bijzonder gesmaakte columns voor 'Brussel Deze Week'. Een boek van zijn hand kon niet uitblijven. Mix een gedegen wetenschappelijke kennis met de meest toegankelijke schrijfstijl en een ongezouten mening over wat exotische producten ons al dan niet kunnen bijbrengen: het resultaat is Exotisch en dichtbij.


Niet leverbaar

€ 19,95

Niet leverbaar


Beschrijving Culinair ontdekt: Exotisch en dichtbij

Wetenschapper Nick Trachet schrijft al jaren bijzonder gesmaakte columns voor 'Brussel Deze Week'. Een boek van zijn hand kon niet uitblijven. Mix een gedegen wetenschappelijke kennis met de meest toegankelijke schrijfstijl en een ongezouten mening over wat exotische producten ons al dan niet kunnen bijbrengen: het resultaat is Exotisch en dichtbij.

Dit boek is een alfabetische bundeling van een dertigtal culinaire columns over voedsel dat 'oude Europeanen' niet herkennen. Niet-inheems fruit, vreemde groenten, gedroogd vlees of gegiste vis: durf eens zulk vreemd voedsel uit de rekken te halen en neem het mee naar huis. Wat is het, wat doet men ermee, waar komt het vandaan? Dan volgt het experiment. Vaak wordt het een ware ontdekking. Het is voedsel van andere culturen, maar wij kunnen er even makkelijk mee koken en plezier aan beleven.

Exotisch en dichtbij is een culinaire ontdekkingsreis in eigen stad of land. Het verhaal achter dat voedsel leest soms als een avontuur, een ontdekkingsreis, soms als een les economie, en ook vaak als een prediking van deze of gene godsdienst of de druk van de moderne marketing. Niets in onze voedingskeuze is toevallig. Of juist wel, maar dan stamt die toevalligheid uit een periode heel lang geleden.

Nick Trachet (1959) studeerde Mariene Zoölogie aan de Vrije Universiteit Brussel en werkte daarna jaren voor de visserijontwikkeling in de tropen, onder andere in Suriname en Fiji. Na zijn terugkeer in Brussel begon hij te schrijven, eerst voor het blad van de visindustrie, 'Visaktua', later voor 'Brussel Deze Week'. Als wetenschapper spit hij naar de oorsprong van al wat eetbaar is, als fijnproever suggereert hij bereidingen en als schrijver weet hij altijd te boeien. Kritisch, maar licht verteerbaar en gekruid met humor - het lezen van deze stukjes is een plezier op zich.

Wouter Klootwijk, de Nederlandse journalist en columnist, schreef het Voorwoord van Exotisch en dichtbij: "Nick Trachet wijst de weg, maakt ons wijzer en nog een tikje gelukkiger dan we al waren in het schatrijke land van overvloed waarin we wonen." Of nog: "In de Nederlandse televisieserie De wilde keuken werd Nick Trachet pardoes 'de beste culinair publicist van de Lage Landen' genoemd."


ISBN
9789057183423
Pagina's
150
Verschenen
Serie
Culinair ontdekt
NUR
401
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Academic & Scientific publishers