Boekhandel Douwes Den Haag

Sporen in de modder

Trams en buurtspoorwegen tijdens de eerste wereldoorlog

Paul Van Heesvelde

Sporen in de modder

Sporen in de modder

Trams en buurtspoorwegen tijdens de eerste wereldoorlog

Sporen in de modder

 

Als in november 1918 de wapenstilstand ingaat, blijkt dat het buurtspoorwegennetwerk aan beide zijden van het front zeer sterk is uitgebreid. Hier en daar blijven nog stille getuigen van die bovenmenselijke transportinspanning voor het vervoer van troepen en van bepaalde bevoorradingsmiddelen die met de tram of buurtspoorwegen zijn aangevoerd.  De tram speelt in de hoofden van de militairen vóór 1914 nauwelijks een rol.


Leverbaar

€ 24,00

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Sporen in de modder

Als in november 1918 de wapenstilstand ingaat, blijkt dat het buurtspoorwegennetwerk aan beide zijden van het front zeer sterk is uitgebreid. Hier en daar blijven nog stille getuigen van die bovenmenselijke transportinspanning voor het vervoer van troepen en van bepaalde bevoorradingsmiddelen die met de tram of buurtspoorwegen zijn aangevoerd. 

De tram speelt in de hoofden van de militairen vóór 1914 nauwelijks een rol. Bij de mobilisatie en vooral bij de aftocht naar de versterkte vesting Antwerpen wordt er zorg gedragen voor het verbinden van de verschillende netten en wordt er zo goed als mogelijk rollend materieel uit de handen van de invaller gehouden. Als het Belgische leger begin oktober 1914 terugplooit op Oostende en nadien de stelling achter de IJzer inneemt, speelt de tram een zeer belangrijke rol voor de afvoer van troepen die zich terugtrekken voor de Duitsers.

Vrij snel rijpt in de hoofden van de militairen, zowel als de trammaatschappijen dat er werk aan de winkel is. Bij de reorganisatie van de spoordiensten bij het Belgische leger wordt een sectie van de buurtspoorwegen bij het Veldleger opgericht. In de Franse en de Britse sector is er een gelijk opgaand verhaal aan de gang. Ook aan Duitse kant groeit het inzicht in de inzetbaarheid van buurtspoorwegen voor een betere frontbevoorrading.

 


ISBN
9789461614568
Pagina's
119
Verschenen
NUR
464
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Snoeck


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren