Boekhandel Douwes Den Haag

Van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie (NL)

een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie

Van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie  (NL)

Van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie (NL)

een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie

Van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie  (NL)

 

Een wervelende tentoonstellingscatalogus: Theo van Doesburg als rondtrekkende propagandist, rusteloos op zoek naar een wereldhervormende esthetiek die niet los te denken is van de vernieuwende wetenschappelijke inzichten en technologieën van zijn tijd.


Niet leverbaar

€ 44,95


Beschrijving Van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie (NL)

Een wervelende tentoonstellingscatalogus: Theo van Doesburg als rondtrekkende propagandist, rusteloos op zoek naar een wereldhervormende esthetiek die niet los te denken is van de vernieuwende wetenschappelijke inzichten en technologieën van zijn tijd. Het boek opent met een schets van de kunst en de ideeën van het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl en de gelijknamige kunststroming. Daarna is het de beurt aan de vele facetten van Van Doesburgs oeuvre: neoplasticisme, dadaïsme (onder het pseudoniem I. K. Bonset), elementarisme (als breuk met Mondriaan, 1924-1926) en concrete kunst ('Art concret' was de naam van het in 1930 in Parijs opgerichte collectief dat zich bezighield met geometrisch-abstracte kunst). Er wordt ook ingezoomd op de samenwerking tussen Van Doesburg en andere grote avant-gardisten: er is werk van de eerste leden van De Stijl - Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Vilmos Huszár, Jacobus Johannes Oud, Gerrit Rietveld, Cornelis van Eesteren en Georges Vantongerloo - en van tijdgenoten zoals El Lissitzky, Kurt Schwitters, Hans Richter, Hans Arp, César Domela, Friedrich Vordemberge-Gildewart, Jean Hélion en Otto Gustaf Carlsund.
Centraal staan de interdisciplinariteit en de interactiviteit die leidden tot een nieuwe stijl die in overeenstemming was met een nieuwe leefwijze en waarin kunst, architectuur, film, poëzie, literatuur, design, typografie enzovoort hand in hand gingen. Centraal staat met andere woorden de creatieve dynamiek van de avant-garde die vanuit de principes van het neoplasticisme en via uiteenlopende esthetica's en politiek-culturele ideologieën de grondslagen legde van een hedendaagse kunst die universeel was in plaats van individueel.
Meer dan honderd schilderijen, tekeningen, foto's, tijdschriften, publicaties, meubels, maquettes en reproducties van bouwplannen maken dit alles concreet.


ISBN
9789462301245
Pagina's
272
Verschenen
NUR
640
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Exhibitions International

Kunst en Cultuur
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren