Boekhandel Douwes Den Haag

De Notaris en Private Rechtspraak

Mr. dr. H.W.R. Nakad-Weststrate

De Notaris en Private Rechtspraak

De Notaris en Private Rechtspraak

De Notaris en Private Rechtspraak

 

Een minder bekende rol van de notaris is het vastleggen van zijn waarnemingen in een proces-verbaalakte, bijvoorbeeld bij een veiling. Vanaf de invoering van de wetgeving op het notarisambt in 1842 staat de notariële proces-verbaalakte expliciet in de wet genoemd.


Leverbaar

€ 49,50

Ophalen: Nu 8 op voorraad in de winkel
Bezorgen: 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving De Notaris en Private Rechtspraak

Een minder bekende rol van de notaris is het vastleggen van zijn waarnemingen in een proces-verbaalakte, bijvoorbeeld bij een veiling. Vanaf de invoering van de wetgeving op het notarisambt in 1842 staat de notariële proces-verbaalakte expliciet in de wet genoemd. Het uitvoerbare afschrift van de akte heet grosse. De grosse van een notariële akte is een executoriale titel en kan, net zoals een vonnis van de publieke rechter, ten uitvoer worden gelegd.

Dit proefschrift onderzoekt een mogelijke nieuwe rol van het notariaat binnen de geïnstitutionaliseerde private rechtspraak. Het gaat daarbij om de vastlegging van de waarnemingen van de notaris van een arbitrale procedure of een bindend-adviesprocedure. Het nieuwe idee is om de proces-verbaalakte te hanteren als instrument om een arbitraal vonnis of een bindend advies afdwingbaar te maken. Dit idee was nooit eerder geopperd.

Het inbedden van het notarisambt in de private rechtspraak is een onderwerp op het snijvlak van het notarieel recht, het burgerlijk recht en het burgerlijk procesrecht. Door de toepassing van ICT-technieken raakt het onderwerp ook aan recht en informatica.

"Wetenschap ontleent zijn kracht aan gedurfde ideeën, ontdekkingen, nieuwe vondsten en tegenspraak. Du choc des opinions jaillit la vérité. Voor sommigen is de kern van wetenschap gelegen in de uitwerking binnen bestaande grenzen, voor anderen ligt het in het gedurfde idee, het verleggen van bestaande grenzen.

Naar mijn oordeel verdienen vraagstukken die de politiek en de maatschappij zo zeer bezighouden, zeker een wetenschappelijke bestudering. In het onderzoek wordt de vernieuwing (het gebruik van de proces-verbaalakte in de private rechtspraak door de notaris, die ondersteund wordt door ICT-technieken) helder en duidelijk beschreven. Het is duidelijk dat in het manuscript grenzen worden verlegd, een nieuwe theorie wordt ontwikkeld, en voor- en tegenstanders aan het woord komen."  Prof. dr. H.J. van den Herik


ISBN
9789493014220
Verschenen
NUR
822
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
In eigen beheer

Privaatrecht
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren