Boekhandel Douwes Den Haag

De GTW / DVD

Langs weg en rail in de achterhoek

De GTW / DVD

De GTW / DVD

Langs weg en rail in de achterhoek

De GTW / DVD

 

In deze nieuwe film uit onze befaamde reeks "Sporen van het Verleden" nemen wij U mee naar de Achterhoek met als middelpunt Doetinchem, waar zich het hoofdkantoor van de Geldersche Tramwegen bevindt.


Leverbaar

€ 9,95

Levertijd: 5 tot 10 werkdagen


Beschrijving De GTW / DVD

In deze nieuwe film uit onze befaamde reeks "Sporen van het Verleden" nemen wij U mee naar de Achterhoek met als middelpunt Doetinchem, waar zich het hoofdkantoor van de Geldersche Tramwegen bevindt.

We beginnen in het najaar 1957 wanneer de nog overblijvende sporen van het eens zo omvangrijke net met grote spoed worden opgebroken. De verkoop van de rails voor het eind van het jaar zal de aandeelhouders gunstig stemmen.

De jubileumtram van de GTW met Backer en Rueb-loc "Silvolde" en rijtuig AB 48 heeft dan zijn laatste rit Doesburg-Doetinchem onder het oog van vele treurenden gereden. De toekomst is aan de bus.

U bent van dit alles getuige. Opbraak, laatste stoomrit en de bussen.

Het is prachtig te zien hoe een GTW-chauffeur zich in de jaren vijftig op zijn dienst voorbereidt. Ja, U ziet ook hoe hij in zijn jaeger-ondergoed uit bed stapt, zich in diezelfde staat wast en vervolgens ontbijt onder bestudering van de dienstregeling voor de komende rit. Natuurlijk heeft moeder de vrouw inmiddels de boterhammetjes met jam in het bekende trommeltje gedaan. Tussen de ritten door zal onze chauffeur daar oprecht van genieten. Dan kan hij ook even keuvelen met de conductrice op zijn bus.

U komt allerlei bussen van Arnhem tot Deventer tegen. Vooral de kleuropnamen ven diverse bussen en een GTW-vrachtwagen op de beruchte schipbrug van Doesburg zijn van grote schoonheid.

Dan gaan wij terug in de tijd. U ziet de openingsrit op het traject Zutphen-Deventer van de Stoomtram Maatschappij Zutphen-Emmerik. De onvermijdelijke toespraken worden onder het genot van grote bolknakken aandachtig beluisterd.

Vervolgens nemen wij U mee naar het jaar 1941. Het is oorlog. Door het nijpend tekort aan brandstof voor de autobussen is de stoomtram weer van stal gehaald. U stapt in Terborg in en maakt de lange tocht naar Dieren mee. Ja, ook over de schipbrug. Ook tussen Deventer en Doetinchem rijdt de stoomtram weer. En U bent er getuige van.

Na de oorlog is het rijk wat betreft personenvervoer weer aan de bus. U ziet hoe er bij de firma Verheul in Waddinxveen op ambachtelijke wijze een bus voor de GTW in elkaar wordt gezet.

Het goederenvervoer per stoomtram krijgt ruime aandacht. U komt de beroemde Klien-Lindner loomotieven met hun bijzondere buitenste assen regelmatig tegen.

Voordat we een compleet ritje Doetinchem-Doesburg vice-versa per jubileumstoomtram maken, krijgt U zowel de bus- als de locomotievenwerkplaats te zien. Fascinerende beelden van ambachtelijk vakmanschap!


ISBN
2000000000244
Verschenen
NUR
464
Uitvoering
DVD video
Taal
Nederlands
Uitgever
Groenendal