Spoorwegen

De grootste collectie boeken, DVD's en tijdschriften over trein, tram en metro vindt u in de winkel op de 'hoek' Herengracht / Prinsessegracht in Den Haag. Pal tegenover het Centraal station.

Klik hier voor aanbiedingen spoorwegboeken en DVD's. Klik hier voor tweedehands titels.

In de winkel: Amsterdam – Brussel. De historie van de Benelux-treinen

 

Deze uitgave van Uitgeverij Uquilair gaat over de geschiedenis van deze internationale treinverbinding in de periode 1937 tot en met 2018.  In tien hoofdstukken beschrijft auteur Cock Koelewijn de eerste plannen en voorbereiding van de elektrische treinverbinding tussen de Nederlandse en Belgische hoofdsteden, de elektrificatie van het grensbaanvak Roosendaal – Essen, de blauwe Benelux-Hondekoptreinstellen, de ontwikkelingen in de jaren zestig, de komst van het nieuwe materieel in 1974 en 1986, de plannen voor de Fyra en de HSL en de verhuizing van de Benelux-verbinding naar de HSL in 2018.

 

Bestellen

Verschenen: Van Huis tot Huis per Spoor

Een boek over het vervoer “van huis tot huis” met speciaal daarvoor ontwikkeld goederenmaterieel: de laadkistenwagens.

Een vervoer waarmee de Nederlandsche Spoorwegen in de jaren ’30 tot ’50 furore maakte. Terwijl die spoorwegen slechts liepen tot en met het station; voor het “van station tot huis”-vervoer waren automobielen nodig. Sterker nog: de inventiviteit van de autobranche (DAF) was de belangrijkste factor in het succes van het systeem.

Zonder een beschrijving van de voor het wegvervoer ontwikkelde “DAF-lossers” zou een beschrijving van het laadkistenvervoer onvolledig zijn.
 

Bestellen

 

 

Oldenzaal spoorwegstad

Tien minuten doet de trein er tegenwoordig over om van Hengelo naar Oldenzaal te rijden. Ooit had Oldenzaal niet een, maar drie stations: aan de lijn van Hengelo naar Salzbergen (AS) in Duitsland, en aan de lokaalspoorlijnen naar Enschede (EO) en van Denekamp naar Gronau, die werd gebouwd door de Nederlandsch- Westfaalsche Stoomtram-maatscappij (NWSM) industriëlen stonden aan de bakermat van het spoor in Twente. Zij hadden baat bij goede verbindingen, voor het vervoer van grondstoffen en eindproducten. Bovendien maakten hun arbeiders gebruik van de trein. In de vroegste Twentse spoorannalen duiken dan ook de gebruikelijke namen op: Gelderman, Blijdenstein, Salomonson, Van Heek, Jannink, Stork. 

 

Bestellen

 

 

Tot het rode licht gedoofd is

Bij de aanleg van de eerste spoorlijnen in Nederland bestond er al een flink netwerk van bestrate en onbestrate wegen, die van belang waren voor het lokale en interlokale vervoer van mensen en goederen en waarover diligences, getrokken door twee of drie paarden, diensten onderhielden tussen de grotere plaatsen in het land. Het was onvermijdelijk dat de aangelegde spoorlijnen hier en daar zo'n weg kruisten en daarmee grote gevaren met zich meebrachten. Het devies luidde: wacht tot het rode licht gedoofd is.
En eigenlijk is dat vandaag de dag nog steeds het geval, ondanks de beveiliging waaraan in de loop der jaren steeds hogere eisen werden gesteld. Dit boek laat in schitterende foto's een groot aantal spoorwegovergangen de revu passeren, van eind 19e eeuw tot heden. Van drukke overwegen in de grote stad, boeiende ontmoetingsplaatsen van trein- en wegverkeer en daarmee unieke tijdsbeelden, tot afgelegen overweggetjes op platteland, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Maar hoe lang zal dat nog duren?

Bestellen

Amsterdam- Utrecht Van Rhijnspoor tot Randstadspoor

Bijna iedereen weet dat de eerste trein in Nederland reed tussen Amsterdam en Haarlem (1839), maar op papier was de zogeheten Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Keulen de eerste spoorlijn van Nederland. Door koudwatervrees en gebrek aan financiën werd de eerste etappe van de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Utrecht pas in december 1843 geopend. Dit jaar is dat 175 jaar geleden.
Door de jaren heen is de lijn veelvuldig verbouwd en verlegd, met als belangrijkste uitbreidingen de grote spoorwegwerken van Amsterdam en Utrecht in de jaren ’30, de symbiose met de Amsterdamse metro en de viersporigheid rond het jaar 2000. Heden ten dage is deze spoorlijn een van de drukst bereden trajecten van Nederland. 
Ook spraakmakende stations als Amsterdam Amstel, Duivendrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Utrecht Centraal komen in beeld, evenals verdwenen stations als Amsterdam Weesperpoort en Nieuwersluis.

Bestellen

 Amsterdamse Tramlijnen 1975 - 2018 deel 2: Nieuwezijdslijnen

 

In dit tweede deel van de reeks over de Amsterdamse tramlijnen in de periode 1975-2018 staan de tramlijnen centraal die over de Nieuwezijds Voorburgwal voer(d)en, te weten de lijnen 1, 2, 5, 11, 13 en 17. Net als bij de tramlijnen in het eerste deel het geval was, worden ook de Nieuwezijdslijnen integraal belicht, en dan weer zowel in kleur als in zwart-wit.

 

Bestellen

 

Vorig jaar verscheen deel 1 

Amsterdamse tramlijnen 1975 - 2018 Damraklijnen

 

Met de trein door Nederland 1947-1986

In dit boek maakt u een fotografische rondrit in zwart-wit over het Nederlandse spoorwegnet in de jaren 1947-1986. De foto’s zijn allemaal afkomstig uit de camera van Luud Albers en het gevolg van zijn interesse in de Nederlandse Spoorwegen, naast die in de Noord-Zuid-Hollandsche VervoerMaatschappij.

De belangstelling voor deze uitgave was zó groot dat hij in korte tijd was uitverkocht.

De heer Albers staat bekend als fotograaf die oog heeft voor compositie. Al zijn afbeeldingen zijn weldoordacht genomen, fraai en van hoge kwaliteit. Dit is ook de reden waarom zijn werk in veel naoorlogse boeken over spoorwegen staat afgebeeld.

 

Bestellen

Enkele reis Amsterdam Westhaven 

Aan de economische levensduur van elk treintype komt ooit een einde. Ook de roemruchte Hondekoppen ontkwamen hier niet aan. De afvoer en sloop van de Hondekoppen beslaan ruim de helft van de tijd dat Mat ’54 een beeldbepalend treintype is.

Bestellen

 

De Blauwe Tram Leiden Scheveningen

Als kenner bij uitstek van de geschiedenis en het wel en wee van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij, welke kennis werd verkregen door jarenlange belangstelling, onderzoek en bestudering van alle mogelijke geschriften en archiefstukken, heeft auteur Dick van der Spek in dit prachtige boekwerk gekozen voor een minutieuze beschrijving van het tramwegnet en de tramdiensten in Zuid-Holland. De nadruk ligt hierbij vanaf 1923 op de belangrijkste lijn, namelijk Leiden – Voorschoten – Voorburg – Den Haag –Scheveningen met een tramdienst die een grote rol speelde in het economisch en sociaal leven, nooit eerder zo en detail beschreven als in dit werk. Het boek heeft bovendien nog een tweede waarde als naslagwerk.

Prijs € 35.00

Bestellen

 

De Spoorbrug over de Lek bij Culemborg

In 2018 is het 150 jaar geleden dat er een vaste oeververbinding over de rivier de Lek bij Culemborg werd gerealiseerd: wat daarvoor alleen mogelijk was als de rivier was bevroren, kon nu, weliswaar per trein, elke dag: de rivier oversteken zonder op de veerpont te hoeven stappen of natte voeten te halen.
De oorspronkelijke brug is vanwege ouderdomsverschijnselen deel voor deel vervangen in 1982 en 1983. Ervoor in de plaats kwam een nieuwe, moderne maar eveneens geklonken boogbrug die veel opener was dan de oude.

Prijs € 16.95

Bestellen


De laatste stoomlocomotief

In januari 2018 is het precies zestig jaar geleden dat de Nederlandse Spoorwegen de stoomtractie afschaften. Dit gebeurde met een korte afscheidsrit met locomotief NS 3737, die daarna werd bijgezet in het Spoorwegmuseum. Zo'n museale toekomst was echter maar weinig locomotieven toebedacht. Het standaard eindstation van de Nederlandse stoomlocomotieven was een van de vele sloperijen in Nederland, die enkele dagen tijd de trots van menig machinist terugbrachten tot een berg oud metaal. 

Dit nieuwe boek over het einde van de stoomtractie brengt de laatste jaren, de afvoer en de sloop van de Nederlandse stoomlocomotieven in de jaren vijftig in beeld. Van de locomotieven die onherstelbaar beschadigd waren in de oorlog, tot de laatste exemplaren die het tot in 1958 (en soms zelfs nog iets langer) volhielden. Het boek toont echter niet alleen de sloop. Ook de locomotieven die de slopershamer bespaard bleven, komen aan bod.

Prijs: € 29.95

Bestellen


Kijk regelmatig op de site of teken in op de Nieuwsbrief voor de nieuwste titels.

 

In- en verkoop tweedehands boeken over Spoor en Tram telefoon 070 - 737 11 26

 

Klik hier voor boeken over auto's en vrachtwagens.

Klik hier voor boeken over de luchtvaart.

Klik hier voor boeken over motoren en bromfietsen.

Klik hier voor boeken op maritiem gebied.

 

Lycka Till Forlag


Tweedehands


Aanbiedingen Spoor


Sutton Verlag


VGB-Klartext


Uitgeverij Uquilairondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren