Spoorwegen

De grootste collectie boeken, DVD's, tijdschriften en kalenders over trein, tram en metro vindt u in de winkel op de 'hoek' Herengracht / Prinsessegracht in Den Haag. Pal tegenover het Centraal station.

De kalenders 2021 zijn binnen!

 

Verschenen: De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

Na vele jaren van plannenmakerij en jarenlange strijd over de route en de financiering werd op 17 november 1906 de stoomtram Tiel-Buren-Culemborg (TBC) feestelijk ingewijd. Van het begin af aan kampte de TBC echter met financiële problemen, want de inkomsten bleven ver achter bij de verwachtingen, uitbreidingsplannen werden al snel opgeschort en de TBC bleef gedurende haar hele bestaan noodlijdend.

Prijs: € 19,95

Bestellen

Verschenen: Allan tramstellen in Rotterdam

Allan tramstellen in Roterdam

Het 4e deel gaat over de eerste bestelling trams na de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was er behoefte aan nieuwe materieel, voor door de veroorzaakte oorlogsschade. Maar na de Tweede Wereldoorlog werd de mobiliteit van de Rotterdammer groter door eigen vervoer, hierdoor werd er besloten om minder tramstellen te bestellen dan eigenlijk de bedoeling was. De overige plannen moesten hierdoor wel herzien worden.

In dit boek wordt zowel de techniek als de geschiedenis van de Allan stellen verteld.

Prijs: € 33.50

Bestellen

Nieuw: 'Amsterdamse Tramlijnen 1975 - 2018 deel 4'

Dit laatste deel van de vierdelige reeks Amsterdamse Tramlijnen 1975-2018 behandelt ondermeer de verschillende remises die er in Amsterdam zijn, wat er komt kijken bij werkzaamheden aan het spoor; de omleidingen die daarmee soms gepaard gaan en ook de wijzigingen in het tramnet sinds de ingebruikname van de NZL. Voorts wordt aandacht besteed aan de stadsbus en de interlokale bus die ieder ook de gevolgen ondervinden van de NZL.

Prijs: € 39.90

Bestellen

'Op reis met de NTM'

Op reis met de NTM

In 1880 werd de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM) opgericht. Doel van het bedrijf was in Nederland trambanen aan te leggen en te exploiteren, te beginnen met paardentrams, al snel gevolgd door de stoomtram.
Busliefhebber Melle van der Goot schetst in dit boek de geschiedenis van de NTM; de uitbreiding van het bedrijf in Noord-Nederland tot 1920 en de concurrentie van en overstap naar autobussen in de jaren dertig. Vervolgens beschrijft de auteur de woelige oorlogsjaren en de bloei van het bedrijf in het eerste decennium na de bevrijding, totdat de NTM in 1971 opging in de FRAM. 

€ 17.50

Bestellen

 

'Voormalig Nederlands OV-materieel in Roemenië'

Het reizen met openbaar vervoer werd Hugo Richter (in het dagelijks leven capaciteitsplanner bij ProRail) met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hadden beiden geen rijbewijs en dus werden alle tripjes tijdens zijn jeugd met trein en bus gemaakt. Hierdoor ontstond bij Hugo interesse in deze manier van vervoer. Aanvankelijk alleen in Nederland, maar als snel werden reizen gemaakt door heel Europa en uiteindelijk zelfs over de gehele wereld. Allemaal met als doel een stukje Nederland in verre landen terug te vinden.

De eerste verre reis waarin voormalig Nederlands OV-materiaal werd teruggevonden, voerde naar Roemenië. In dit fotoboek een greep uit zijn door de jaren opgebouwde collectie foto’s, opgedeeld per stad. Meer dan twintig verschillende steden komen aan bod. Daarnaast is deze terugblik aangevuld met anekdotes over voorvallen die plaatsvonden tijdens zijn bezoeken aan tal van locaties. Proef met dit fotoboek de sfeer van verandering tijdens tien jaar reizen door Roemenië op zoek naar Nederlands verleden.

Prijs: € 35,00

Bestellen

'Spoor 31'

 

SPOOR editie 31 geeft ook dit jaar weer in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoorwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. Deze editie is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: Reizigersvervoer, Goederenvervoer , Afvoer, sloop en verkoop ,Railmusea, Infrastructuur In deze editie speciale aandacht voor: - DH inzet in Polen en Roemenië - ontwikkelingen rond stations - ZHESM- motorwagen mB 61 - verkoop van de 6400én en inzet in Europa - project de nieuwe willemshaven - Station Zwolle Stadshagen in gebruik genomen - project traverse Dieren - tram Vlaanderen Hasselt-Maastricht

Prijs: € 31,90

Bestellen

 

 

Hans Verhoeff - 'Met de bus mee'

In Nederland zijn in ruime mate boeken verschenen die het spoorvervoer en de trein als onderwerp hebben. In vergelijking daarmee is het streekvervoer per bus als vervoertak tamelijk onderbelicht gebleven. Uit cultuurhistorisch oogpunt is dit te betreuren, omdat juist door het streekvervoer het platteland zich kon ontwikkelen en de bedrijfseconomische centra er een bron van arbeid konden aanboren. Het streekvervoer maakte meer dan voorheen stedelijke centra bereikbaar voor de plattelandsbewoner die niet over een (gemotoriseerd) vervoermiddel kon beschikken.

De auteur neemt de lezer mee op een virtuele reis door Nederland en beschrijft de vervoerondernemingen die actief zijn in het streekvervoer.

Prijs: € 39,90

Bestellen

 

Carel van Gestel - 'Spoor van mensen'

In dit spoorwegboek is de focus nu eens niet gericht op locomotieven, treinstellen, rijtuigen, stations, werkplaatsen, seinstelsels of overwegen, maar op de mens. De mens die ze bedenkt, bouwt en onderhoudt, de mens die er zijn of haar werkplek heeft, de mens die het materieel laat rijden, de mens die zich erin laat vervoeren, de mens die er op een of andere manier bij betrokken is. Zonder mensen geen treinen.
Om die reden bevat dit boek geen enkele foto waarop mensen ontbreken. Sterker nog, ze zijn in alle getoonde situaties min of meer onmisbaar, niet weg te denken. Ze passeren allemaal de revue: machinisten en conducteurs, reizigers, stations- personeel, seinhuiswachters, monteurs, baanwerkers, hulp- verleners bij ongevallen, bouwers en slopers, en niet te vergeten hoogwaardigheidsbekleders.

Prijs: € 34.95

Bestellen

 

Tweedehands spoorboeken - regelmatig nieuw aanbod!

Elke dag weer nieuwe interessante tweedehands spoorboeken in onze collectie.

Deze week een groot aantal boeken ontvangen over oude Duitse spoorlijnen en een aantal Nederlandse klassiekers.

U kunt de boeken vinden in onze winkel.

Een selectie van het aanbod vindt u op: Tweedehands

 

Jeroen Homburg - 'Treinsamenstellingen in voorbeeld en model deel 1: Nachttreinen in Europa'

Tijdens zijn stageperiode eind jaren negentig bij NS Verkeersleiding, raakte Jeroen Homburg gefascineerd door treinsamenstellingen. Vanuit zijn werkplek in het NS-hoofdkantoor zag hij elke ochtend hoe een bonte stoet nachttreinen (toen onder andere nog de EN Donauwalzer en de Schweiz Express) kwamen binnenrijden op Utrecht CS. Bij de auteur kwam de gedachte op hoe mooi het zou zijn deze nachttreinen in model te kunnen samenstellen. Dat was het moment waarop hij begon met verzamelen, waarbij het aspect treinsamenstellingen voor hem zelfs een aparte hobby werd. Tegenwoordig is de auteur als wegverkeersleider werkzaam bij Rijkswaterstaat. Zijn interesse in treinsamenstellingen werd nog versterkt door de vele treinreizen die hij maakte in Oost-Europese landen. Vaak keek hij op toch wel exotische stations zijn ogen uit, want zo’n nachttrein blijft immers een vreemde eend in de bijt. Zo zag hij het kopstation Budapest Keleti meerdere keren gedurende een avond veranderen in een waar walhalla, met een kleurrijke verzameling aan internationale nachttreinen die langs het perron klaar stonden voor vertrek. 

€ 39.90

Bestellen

 

'Station Deventer'

In dit boek wordt ruim 150 jaar Deventer spoorweggeschiedenis behandeld en in het bijzonder het stationsgebouw. Het gebouw bestaat in 2020 honderd jaar. Het boek bevat prachtige historische foto’s, sporenplannen, ontwerptekeningen en collages van onder andere stationsgebouwen, viaducten, perrons, wachtkamers en specifieke details.

In 1865 reed de eerste stoomtrein Deventer binnen. Het toenmalige station Staatsspoor lag net buiten de vestingwallen op dezelfde plek als het huidige station. In 1888 kwam er nog een station bij, maar dan van de concurrerende Hollandse Spoorweg Maatschappij. Deventer werd een belangrijk spoorwegknooppunt met kruisende spoorlijnen vanuit alle vier de windrichtingen.

€ 29.95

Meer informatie en bestellen

'Iconische 4-assers in Rotterdam'

Dit boek gaat over de iconische Rotterdamse vier-assers en is de 3e in de rij van Tram series in Rotterdam. Het ontstaan, de geschiedenis en technische onderwerpen komen in dit boek aan bod. De wagens hebben op alle lijnen in hun bestaan wel een keer gereden, zijn naar onze Oosterburen verhuist en weer terug gekomen.  Anno 2020 rijden de vier-assers nog steeds rond in Rotterdam, Amsterdam en Arnhem. Wie heeft er niet in meegereden en na bijna 100 jaar is dit nog steeds mogelijk. In de jaren dertig zag het tramgeel in Rotterdam en dat was zeker aan deze vier-assers te danken. Geniet van dit boek en neem een flinke stap terug in de geschiedenis

€ 33.50

Bestellen

'Diesellijnen Toen & Nu' Dieselend door 4 decennia - IIlya Vaes

Al sinds zijn tienerjaren fotografeert Illya Vaes treinen. Daarbij had hij in toenemende mate ook oog voor de omgeving. Hij fotografeerde niet alleen in zijn woonomgeving, maar reisde letterlijk het hele land af om bijzondere treinen en plaatsen vast te leggen, waarbij hij voorkeur had voor niet-geëlektrificeerde baanvakken en dieseltreinen.

In circa veertig jaar keerde Illya op sommige plaatsen waar hij eerder fotografeerde met enige regelmaat terug, zodat er interessante vergelijkingen qua omgeving en materieel toen en nu ontstonden. 

Prijs: € 39.90

Bestellen

 

​ 'Tramlijn Amsterdam-Zandvoort'

Aan de hand van 80 afbeeldingen in kleur neemt Peter Günther ons mee op een rit per Blauwe tram van Amsterdam naar Zandvoort. Alle foto's en tekeningen zijn digitaal gerestaureerd en ingekleurd. Hij heeft geprobeerd zoveel mogelijk de werkelijkheid te evenaren met de kleuren uit die tijd. Vele foto's zijn nooit eerder gepubliceerd. Het fotoboekje is niet alleen bedoeld voor de tramhobbyist, maar ook voor de mensen die de tramlijn hebben gekend, als reiziger en omwonende.

Meer informatie


Kijk regelmatig op de site of teken in op de Nieuwsbrief voor de nieuwste titels.

 

Klik hier voor aanbiedingen spoorwegboeken en DVD's. Klik hier voor tweedehands titels.

In- en verkoop tweedehands boeken over Spoor en Tram telefoon 070 - 737 11 26

 

Klik hier voor boeken over auto's en vrachtwagens.

Klik hier voor boeken over de luchtvaart.

Klik hier voor boeken over motoren en bromfietsen.

Klik hier voor boeken op maritiem gebied.

 

 

Typenkompass


Sutton Verlag


VGB-Klartext


Lycka Till Forlag


Uitgeverij Uquilairondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren