Agenda

  • Zaterdag 29 februari 2020 vanaf 15.00 uur:

 

Al sinds zijn tienerjaren fotografeert Illya Vaes treinen. Daarbij had hij in toenemende mate ook oog voor de omgeving. Hij fotografeerde niet alleen in zijn woonomgeving, maar reisde letterlijk het hele land af om bijzondere treinen en plaatsen vast te leggen, waarbij hij voorkeur had voor niet-geëlektrificeerde baanvakken en dieseltreinen.

In circa veertig jaar keerde Illya op sommige plaatsen waar hij eerder fotografeerde met enige regelmaat terug, zodat er interessante vergelijkingen qua omgeving en materieel toen en nu ontstonden. 

Prijs: € 39.90

Bestellen

 

  • 5 maart 2020: Presentatie: Arbeidsrecht in modellen

Op donderdag 5 maart a.s. verschijnt het boek Arbeidsrecht in modellen onder redactie van Pieter van den Brink, Ruben Houweling, Menno van Koppen en Pascal Kruit. Om dit te vieren organiseert uitgeverij Boom  in samenwerking met Boekhandel Douwes de bijeenkomst Hoe krijgen we onze arbeidsmarkt weer in balans? Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. meer informatie

 

 

  • donderdagavond 12 maart 2020, 19.30u  Arthur Hartkamp vertelt over zijn vertalingen van de negentiende-eeuwse Italiaanse dichter Giuseppe Belli

‚Äč

In de Boekenweek, met dit jaar als thema Rebellen en dwarsdenkers, misstaat deze scherpe, gevatte, en vaak onverbloemd erotische dichter zeker niet!

 

 

In de eerste helft van de negentiende eeuw, in de Pauselijke Staat, een van de reactionairste staten van Europa, richtte de dichter Giuseppe Gioachino Belli een monument op voor het gewone volk van Rome. Hij deed dat in een epos van meer dan tweeduizend gedichten in de hechte structuur van het klassieke Italiaanse sonnet, maar geschreven in de volkstaal van Rome (het Romanesco).

Alle aspecten van het volksleven komen aan de orde, dikwijls in de vorm van een korte monoloog of een kort gesprek, wat de gedichten heel levendig maakt. Hoofdthema’s zijn armoede en honger, de afhankelijkheid en rechteloosheid van het volk, het machtsmisbruik van de geestelijkheid en de willekeur van de rechtspleging. En verder alles wat met het geloof samenhangt, zowel de leer als de verschijningsvormen ervan in het dagelijks leven. Ook is er veel aandacht voor seks. En dat alles in een aanstekelijke en eigentijdse vertaling.

Een monument voor het gewone volk bevat een ruime selectie van 250 sonnetten. Rome komt eruit naar voren als de stad van zes p’s: papapretiprincipiputtanepulci e poveri – paus, priesters, prinsen, hoeren, luizen en armoedzaaiers.

 

 

Arthur Hartkamp is jurist en hoogleraar Europees privaatrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was eerder procureur-generaal bij de Hoge Raad. Maar daarnaast is hij vertaler en groot liefhebber van poëzie! Hij zal een aantal sonnetten voordragen en ons vertellen over zijn persoonlijke beweegredenen om de in Nederland toch niet heel bekende dichter Belli te vertalen.

 

Met medewerking van:

Rob Zweedijk, al twintig jaar redacteur van uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor onder meer alle vertalingen die in het fonds verschijnen. Daarnaast is hij de redacteur van A.F.Th. van der Heijden. Rob publiceerde vorig jaar de dichtbundel hoe verder geen punt bij uitgeverij Querido. Hij zal vertellen over de rol van de redacteur bij poëzievertalingen en over de samenwerking met Arthur Hartkamp.

Jean Pierre Rawie, bekend en geliefd Nederlands dichter en vertaler, en zeer bekend met de versvorm van het sonnet. Hij debuteerde in 1979 met de bundel Het meisje en de dood. Sindsdien publiceerde hij vele dichtbundels, meest recentelijk Handschrift (2017). Ook van hem een bijdrage over de poëzie van Belli en de vertaling daarvan door Arthur Hartkamp.

 

Donderdagavond 12 maart, 19.30 uur
Boekhandel Douwes, Herengracht 60, Den Haag
Toegang gratis
Graag aanmelden via info@boekhandeldouwes.nl

 


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren