Agenda & Boekennieuws

Recent verzonden Nieuwsbrieven

Naar overzicht alle verzonden Nieuwsbrieven

C. Buddingh’-prijs

Vrijdag 11 juni  heeft  Wout Waanders de  C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut  gewonnen, voor zijn dichtbundel PARKPLAN

A.L. Snijders, uitvinder van het Zeer Korte Verhaal, op 83-jarige leeftijd overleden

Schrijver A.L. Snijders, pseudoniem voor Peter Müller, is vanochtend plotseling overleden. Hij werd 83.  A.L. Snijders is de uitvinder van het ZKV, het Zeer Korte Verhaal. In 2010 won hij de Constantijn Huygensprijs, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied.

Brusseprijs

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd (De Correspondent) is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar.

Schaduwprijs

Zaterdagmiddag 5 juni zijn de vier belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt tijdens een livestream vanuit de Bibliotheek Utrecht:  Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor Bloedsteen, Floris Kleijne wint voor Klaverblad de Schaduwprijs 2021 en Hugo Luijten neemt de eerste Zilveren Strop 2021 in ontvangst. Toni Coppers wint voor Val de Hebban Thrillerprijs.

Liesbeth Lagemaat, de verrassende winnaar van De Grote Poëzieprijs.

Vissenschild van Liesbeth Lagemaat is bekroond met de Grote Poëzieprijs en daarmee de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar.

Booker International Prize 2021

De winnaar is: David Diop At Night All Blood is Black. In het Nederlands is het boek leverbaar als Meer dan een broer

Dichter Saskia de Jong heeft de Roland Holst Prijs gewonnen voor haar oeuvre.

‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”.  Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevat gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Eric Carle overleden.

De schrijver en auteur van het beroemde kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleed afgelopen zondag, op 91-jarige leeftijd, in Massachusetts in de Verenigde Staten. De boeken van Eric Carle in diverse talen.

Gerda Blees

Gerda Blees wint EU-literatuurprijs voor roman ‘Wij zijn licht’ over een woongroep die stopt met eten

Nico Scheepmaker Beker

Erik Dijkstra en Guus Dubbelman wonnen de Nico Scheepmaker Beker (voor het beste sportboek van 2020) met Ali was mijn vriend, over bokslegende Muhammad.

Jan Hanlo Essayprijs

De essaybundel Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya is bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021. 

Pim Fortuyn Prijs

Fidan Ekiz, schrijfster van onder meer 'Alles begint en eindigt met familie' heeft dit jaar de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

De Gouden Strop

Nog meer prijzennieuws: aan de vooravond van de Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni) wordt in de Bibliotheek Utrecht De Gouden Strop uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs. Deze week werden de genomineerden bekend: René Appel voor Overschot, Bernice Berkleef voor Bloedsteen Toni Coppers voor De moord op Arno Linter, Hugo Luijten voor Undercover. Alles of niks en Saskia Noort voor Bonuskind. 

delicious publieksprijs 2021

Salad Days van Ajda Mehmet heeft de delicious. publieksprijs 2021 gewonnen.

Libris literatuur prijs.

De winnaar van de Libris Literatuur prijs is: Jeroen Brouwers met zijn boek 'Cliënt E. Busken'

Douwes selectie nieuw te verschijnen boeken


Vers van de Pers


Duitstalig - de keuze van Douwes


De keuze van uw boekverkoper Marijn


Literatuur top 10+


Mens en maatschappij top 10+


Thrillers top 10+


Eten en drinken top 10+


Kind en jeugd top 10+


Jan Hanlo Essayprijs


Longlist Brusseprijs


delicious. publieksprijs 2021


De Grote Poëzieprijs - shortlist


Wonen in het buitenland