Agenda

Met medewerking van Frans Friederich, trompettist.

Lucebert verscheen als een komeet, zo schreef Gerrit Kouwenaar, en maakte zich binnen vijf jaar als dichter en later als schilder waar. Tot op de dag van vandaag wordt hij gezien als een van de grootste dichters in ons taalgebied. Kouwenaar schreef ook: ‘Wij zijn allemaal van de oorlog, het leed en hoge tonen.’ Wat dat voor Lucebert (1924-1994) betekende, beschrijft Wim Hazeu in deze meeslepende biografie, die voor een deel gebaseerd is op eerder ontoegankelijke of onbekende bronnen. Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar. Het is het verhaal van worsteling en succes. Het is het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Het is het verhaal over de dichters en kunstenaars die Lucebert omringden: Bertus Aafjes, Armando, Hans Andreus, Karel Appel en talloze anderen. En het is een verhaal over liefde en geliefden, over avonturen in Amsterdam, Bergen, Berlijn, Frankrijk, Italië en Spanje. Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.

Wim Hazeu (1940)  is schrijver, journalist, programmamaker, uitgever, dichter en biograaf. Naast romans en dichtbundels publiceerde hij biografieën van Marten Toonder, Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff , M.C. Escher en Simon Vestdijk.

Deze avond is volgeboekt, u kunt zich niet meer aanmelden.

 

  • donderdag 1 maart 2018 13.00 tot 18.00u: OPEN HUIS Douwes Juridisch Antiquariaat 

Vanaf 1 maart 2018 is DNJB.NL - Douwes Nieuwe Juridisch Boekhandel uitgebreid met de afdeling Douwes Juridisch Antiquariaat. 

Van een besloten antiquariaat ( Juridisch Antiquariaat Jongbloed en Villa Leon ) naar een boekwinkel die dagelijks geopend is voor nieuwe en oude juridische boeken. 

Open Huis

Wij nodigen u graag uit voor het Open Huis op woensdag 1 maart van 13.00 tot 18.00u.

Tijdens dit Open Huis ontvangt u 15% korting op de boeken uit het antiquariaat. Alleen bij aanschaf in de winkel en bij contante of Pin betaling.

Uw gastheer Eric Koreman 

 

  • donderdagavond 8 maart 2018, 19.30u: boekpresentatie van Jongen met rood vest van Hein van der Hoeven

'Jongen met rood vest' speelt zich af rond 2005. Bob en Heleen Prager zijn een Haarlems echtpaar van in de zestig. Zij krijgen bezoek van de advocaat Marc Bronstein, die vermoedt dat het meesterwerk Jongen met rood vest van Frans Hals, in 1946 door het Rijksmuseum verworven, roofkunst is. Het doek zou in de oorlog onttrokken zijn aan het bezit van een oom en tante van Bob. De advocaat stelt het echtpaar voor om het schilderij via een procedure terug te vorderen. Bob wil hieraan meewerken, Heleen ziet er niets in.

Het onderzoek van de advocaat leidt naar Bentveld. Dat dorp heeft voor Heleen een bittere klank. Daar woonde namelijk de motorrijder die kort na de oorlog haar zusje Sonja doodreed. Met het voorstel van de advocaat keert het joodse element terug in het leven van Bob. Ogenschijnlijk had hij zich losgemaakt van zijn joodse wortels. 'Noem mij geen jood, zelfs niet in je gedachten,' droeg hij Heleen op toen hij met haar trouwde.

 

Hein van der Hoeven (Haarlem, 1951; woonachtig in Den Haag) werkte van 1981-2014 op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn standplaatsen waren Leidschendam, Den Haag, Madrid en Hanoi. Vanaf 2012 verschenen diverse korte verhalen van zijn hand in literair tijdschrift 'Extaze'. Met André Carstens, Aaltje de Roos en Felix Monter legde hij in 2013 vijfentwintig jaar BZ-cabaret vast in het boek 'Apekool'. Hij is lid van het Haagse schrijverscollectief Wild Mind en voorzitter van het Springergenootschap.

Hein van der Hoeven zal deze avond worden geinterviewd door Peter de Rijk, redacteur van uitgeverij In de Knipscheer.

De toegang is gratis, wel graag reserveren: info@boekhandeldouwes.nl.

 

'DE NATUUR, DAAR HOREN WE BIJ.’ – JAN TERLOUW

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

 

 

 


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren