Agenda

 

  • donderdagavond 1 november, 19.30u Alexander Rinnooy Kan vertelt over zijn boek 'Bordjes duiken'

'Mijn zeer jiddische grootmoeder kon geweldig goed koken en was een strijdlustige sociaal-democraat van het eerste uur.' Zo opent de optimist Alexander Rinnooy Kan de schets van zijn leven. Rinnooy Kan, wetenschapper, onderhandelaar, bankier, kent de Nederlandse circuits van macht en invloed van binnenuit en gaf ze jarenlang mede vorm. Het ontwikkelen en overdragen van kennis heeft Rinnooy Kan van jongs af aan als ideaal voor ogen gestaan. En dat is wat hij in dit klein memoriaal ook doet: aanstekelijk, intelligent en geestig belijdt hij zijn liefde voor muziek en literatuur, de vreugde van reizen en koken en de kunst van het voorzitten en het onderhandelen. Bordjes duiken is een elegante zoektocht naar wat de jaren in de wereld van de wetenschap, het bedrijfsleven, de politiek en de kunsten hem aan inzichten hebben opgeleverd. Geen afstandelijk verslag, maar een openhartige persoonlijke ervaring.

 

 

 

Alexander Rinnooy Kan (1949) was onder meer hoogleraar econometrie en rector magnificus in Rotterdam, voorzitter van VNO-NCW en de SER en lid van de raad van bestuur van ING. Nu is hij hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de UvA en Eerste Kamerlid voor D66.

De toegang tot deze lezing is gratis, wel ontvangen we graag uw aanmelding via info@boekhandeldouwes.nl of 070-7371126.

 

J.L. Heldring (1917‒2013) is vooral bekend geworden door zijn rubriek Dezer Dagen in NRC Handelsblad, waarvan er tussen 1960 en 2012 viereneenhalf duizend afleveringen verschenen. In achthonderd tot duizend woorden trakteerde hij zijn lezers op scherpe analyses en prikkelende vragen uit de buitenlandse politiek, de democratische troebelen van de universitaire wereld, onoplosbare vragen in religie en geloof, de logica die taalgebruik zou moeten beheersen en het verschil tussen liberaal en conservatief. Hugo Arlman beschrijft hoe Heldring als zoon van een Amsterdamse patriciërsfamilie uit de inmiddels verdwenen wereld van de vooroorlogse grachtengordel in de journalistiek terecht kwam. Waar de encyclopedische kennis vandaan kwam waarmee Heldring over de wereld schreef. Hoe hij geïnspireerd werd door Johan Huizinga, Carry van Bruggen en Raymond Aron. En wat voor mens er school achter het cerebrale, intellectuele en afstandelijke masker dat de meeste mensen van hem te zien kregen.

Hugo Arlman is freelancejournalist en voormalig redacteur van Vrij Nederland. Hij schrijft onder meer voor De Nieuwe Reporter over media en voor het Nederlands Juristenblad over recht en media. 

De toegang tot deze lezing is gratis, wel ontvangen we graag uw aanmelding via info@boekhandeldouwes.nl of 070-7371126.

 

 

Naar de agenda van Douwes Nieuwe Juridische Boekhandel DNJB


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren