Agenda & Boekennieuws

Recent verzonden Nieuwsbrieven

Naar overzicht alle verzonden Nieuwsbrieven

Schrijver Lale Gül (24) heeft met haar roman Ik ga leven de NS Publieksprijs 2021 gewonnen.

Het autobiografische boek, haar debut, kreeg veruit de meeste stemmen van het Nederlandse publiek.

'Een Kookboek' van Seppe Nobels is Gouden Kookboek 2021

Nog meer mooie nieuwe kookboeken:

'Bistro Manon' van Manon Proper (Good Cook) is door de vakjury van Food and Friends uitgekozen tot Kookboek van het jaar. Het publiek koos voor 'Uit de keuken van Fatima. Elke dag anders' van Fatima El Irari (Fontaine).

Damon Galgut wint Man Booker Prize 2021

De Man Booker Prize 2021 is gewonnen door Damon Galgut. Hij krijgt de prijs voor zijn roman 'De belofte'. 

Haagse literatuurprijzen voor Andriessen, Rijneveld, Sassen en Verhelst

De winnaars van vier belangrijke Haagse literatuurprijzen.

De Jan Campert-prijs 2021 gaat naar Mischa Andriessen (1970) voor Het drogsyndicaat: 'Andriessen schrijft in een geheel eigen taalidioom en weet een wereld op te roepen die tegelijk de geschiedenis en het nu belicht. Hij creëert een wreed, donker, talig tableau dat hij met spaarzame lichtstrepen voorziet van emotionaliteit.'

Marieke Lucas Rijneveld (1991) valt voor de roman Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021 toe: 'Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.'

Erna Sassen (1961) is voor Zonder titel de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend: 'Sassen heeft zich ontwikkeld tot een schrijver die de stem van een puber als geen ander weet te vangen. [...] Tranen van het lachen en tranen van ontroering volgen elkaar op in dit onstuimige en verbluffend goed geschreven boek voor jongeren.'

Voor het gehele oeuvre is Peter Verhelst (1962) onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs 2021. De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. De Haagse Literatuurprijzen worden op 23 januari 2022 uitgereikt.

Winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2021: Sandra Langereis, Erasmus -Dwarsdenker

De winnaar van de Jan Wolkersprijs 2021 is: Hans Mulder-  De ontdekking van de natuur

Genomineerden NS Publieksprijs 2021

Letterenfonds Vertaalprijs 2021 naar Josephine Rijnaarts

De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam. Opvallende vertalingen van haar hand zijn onder veel meer Werner Bräunigs rummelplatz (kermis), De jeugd van koning Henri Quatre van Heinrich Mann, Tijl van Daniel Kehlmann, Wedervaring van Bodo Kirchhoff, en Kreupelhout en Langs de rivier van Esther Kinsky.

De longlist voor Het Gouden Kookboek 2021.

Abdulrazak Gurnah wint de Nobelprijs voor Literatuur 2021

De Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah (1948) krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur. Dat heeft de Zweedse Academie bekend gemaakt.

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2021

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft op 7 oktober de Shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 bekend gemaakt. De Shortlist bestaat uit de volgende 5 titels (op alfabetische volgorde van auteur):

Esther Gerritsen – De terugkeer (De Geus)
Wessel te Gussinklo – Op weg naar De Hartz (Koppernik)
Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)
Chris De Stoop – Het boek Daniel (Bezige Bij)
Peter Terrin – Al het blauw (Bezige Bij)

Pieter Koolwijk wint de Gouden Griffel 2021

De Gouden Griffel is dit jaar toegekend aan Pieter Koolwijk voor 'Gozert', het Gouden Penseel is voor 'Hele verhalen voor een halve soldaat', geillustreerd door Ludwig Volbeda.

Diedrik van der Wal wint Taalboekenprijs 2021

De Taalboekenprijs 2021 voor het beste taalboek voor een groot publiek is toegekend aan 'Alles begint met A' van letterkenner Diedrik van der Wal (De Harmonie). Hij ontvangt de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet.

Oktober Maand van de geschiedenis - Shortlist Libris Geschiedenisprijs 2021:

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Willem Drees Daadkracht en idealisme Jelle Gaemers - Erasmus Dwarsdenker Sandra Langereis - Denken is verrukkelijk Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest Margriet van der Heijden - Moederstad Jakarte een familiegeschiedenis Philip Dröge - Revolusi Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld David Van Reybrouck

PrinsjesBoekenPrijs 2021 is gewonnen door Hans de Geus:

Hans de Geus heeft de PrinsjesBoekenPrijs in ontvangst mogen nemen voor zijn boek 'Hoe ik toch huisjesmelker werd'. Volgens juryvoorzitter Mark Verheijen legt het boek 'op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt'.

Boekenweek 2022

Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.

Shortlist Prinsjesboekenprijs 2021:

Drie boeken zijn genomineerd voor de jaarlijkse PrinsjesBoekenprijs. De volgende titels zijn door de jury uitgekozen: ‘Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus’ (Hubert Smeets, Bezige Bij), ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ (Hans de Geus, Wereldbilbiotheek) en ‘Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierry Baudet’ (Harm Ede Botje & Mischa Cohen, Atlas Contact). De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar.

Winnaar Hebban debuutprijs en Beste Boek voor Jongeren 2021 bekendgemaakt:

Na de nominatie voor de Libris Literatuurprijs 2021 valt Confrontaties alsnog in de prijzen als winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021 én Beste Boek voor Jongeren 2021.

Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2021 bekend:

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft zojuist de Longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 bekend gemaakt. De jury, dit jaar onder leiding van Winnie Sorgdrager, maakte haar keuze uit 495 door uitgevers ingezonden titels, fictie én non-fictie. Op donderdag 7 oktober maakt de jury de Shortlist van maximaal vijf genomineerde boeken bekend en op donderdag 11 november wordt het winnende boek bekend gemaakt. Vorig jaar won Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs 2020 met zijn boek Zwarte Schuur.

Literaire middag rond tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid met o.a. Joke Hermsen, Marjolijn van Heemstra en Mehmet Polat in Kloosterkerk:

Het Bijbels Museum en de Kloosterkerk verwelkomen op zaterdag 11 september schrijvers Marjolijn van Heemstra en Mustafa Stitou, filosoof en schrijver Joke Hermsen, ud-speler Mehmet Polat en kunstenaar Annita Smit voor een inspirerende literaire middag bij de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Boekhandel Douwes is aanwezig met een boekenstand. meer informatie via deze link:

Locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 te Den Haag

Tijdstip: 11 september 15.30 uur

Willem Frederik Hermans - 100 jaar geleden geboren.

Prinsjes boekenprijs - de genomineerden voor het beste politieke boek 2021

Dichter Alfred Schaffer krijgt de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

Margaret Atwood in College Tour

Dinsdag 28 september is Margaret Atwood te gast in College Tour, zo maakte Twan Huys bekend.

K. Schippers, een pseudoniem van Gerard Stigter, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen & beschouwingen, en een enkel kinderboek. Al vroeg werd hij bekend door het literaire tijdschrift Barbarber, dat hij in 1958 samen met J. Bernlef en G. Brands oprichtte. Hij introduceerde de readymade als poëzievorm. Van het cultureel tijdschrift Hollands Diep, dat van 1975 tot 1977 bestond, was hij een van de oprichters en eerste redacteuren. Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs. Een jaar later kreeg hij de Pierre Bayle-Prijs voor zijn kunstkritieken. Zijn roman Poeder en wind (1996) werd genomineerd voor de Generale Bank Literatuurprijs; de roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Jan Wolkers Prijs 2021

De beste 21 Nederlandstalige natuurboeken, die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2021 zijn bekendgemaakt op de longlist. Er zijn meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2020 en 1 juni 2021: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden. 

Pulitzer Prijs 2021

De winnaars van de Pulitzer Prijs 2021 zijn bekend gemaakt:

Literatuur: The Night Watchman van Louise Erdrich

Poëzie: Postcolonial Love Poem van Natalie Diaz

Biografie:  The Dead Are Arising - The Life of Malcolm X van Les Payne

Zilveren Griffel & zilveren penseel 2021

Elf kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. Acht boeken werden bekroond met een Zilveren Penseel, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken. 

In de categorie tot zes jaar gingen er Zilveren Griffels naar Er lag een trommeltje in het gras van Edward van de Vendel en Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp. In de categorie zes tot negen jaar werden Beste broers van Jowi Schmitz en Die kleine is Don, de lange is Sjon van Catharina Valckx bekroond.

Zilveren Griffels in de categorie negen tot twaalf jaar waren er voor Gozert van Pieter Koolwijk en Ons kasteel aan zee van Lucy Strange. De onderscheidingen in de categorie twaalf tot vijftien jaar gingen naar Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto en Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf.

In de categorie informatief werden Gloei van alweer Van de Vendel en Wonderbos van Jan Paul Schutten bekroond met een Zilveren Griffel en in de categorie poëzie gold dat voor De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout.

Een van de met een Zilveren Griffel bekroonde Nederlandstalige boeken kan door de Griffeljury later bekroond worden met de Gouden Griffel.

Zilveren Penselen waren er in de categorie informatief voor Alles wat er was, geïllustreerd door Marijke Klompmaker, en Verborgen wereld, door Ben Rothery. In de categorie geïllustreerde jeugdboeken waren er Zilveren Penselen voor opnieuw Hele verhalen voor een halve soldaat door Volbeda en wederom Gloei door De Goede.

In de categorie geïllustreerde kinderboeken werden Noorse sagen - Voorbij de regenboogbrug door Jeffrey Alan Love en Mensen met koffers door Annemarie van Haeringen bekroond. Marta en ik van It's raining elephants en Vuilnisvarkens Job en Bob van Noëlle Smit vielen in de prijzen in de categorie prentenboeken.

Een van de met een Zilveren Penseel bekroonde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken komt straks in aanmerking voor het Gouden Penseel.

C. Buddingh’-prijs

Vrijdag 11 juni  heeft  Wout Waanders de  C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut  gewonnen, voor zijn dichtbundel PARKPLAN

A.L. Snijders, uitvinder van het Zeer Korte Verhaal, op 83-jarige leeftijd overleden

Schrijver A.L. Snijders, pseudoniem voor Peter Müller, is vanochtend plotseling overleden. Hij werd 83.  A.L. Snijders is de uitvinder van het ZKV, het Zeer Korte Verhaal. In 2010 won hij de Constantijn Huygensprijs, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied.

Brusseprijs

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd (De Correspondent) is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar.

Schaduwprijs

Zaterdagmiddag 5 juni zijn de vier belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt tijdens een livestream vanuit de Bibliotheek Utrecht:  Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor Bloedsteen, Floris Kleijne wint voor Klaverblad de Schaduwprijs 2021 en Hugo Luijten neemt de eerste Zilveren Strop 2021 in ontvangst. Toni Coppers wint voor Val de Hebban Thrillerprijs.

Liesbeth Lagemaat, de verrassende winnaar van De Grote Poëzieprijs.

Vissenschild van Liesbeth Lagemaat is bekroond met de Grote Poëzieprijs en daarmee de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar.

Booker International Prize 2021

De winnaar is: David Diop At Night All Blood is Black. In het Nederlands is het boek leverbaar als Meer dan een broer

Dichter Saskia de Jong heeft de Roland Holst Prijs gewonnen voor haar oeuvre.

‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”.  Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevat gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Eric Carle overleden.

De schrijver en auteur van het beroemde kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleed afgelopen zondag, op 91-jarige leeftijd, in Massachusetts in de Verenigde Staten. De boeken van Eric Carle in diverse talen.

Gerda Blees

Gerda Blees wint EU-literatuurprijs voor roman ‘Wij zijn licht’ over een woongroep die stopt met eten

Nico Scheepmaker Beker

Erik Dijkstra en Guus Dubbelman wonnen de Nico Scheepmaker Beker (voor het beste sportboek van 2020) met Ali was mijn vriend, over bokslegende Muhammad.

Jan Hanlo Essayprijs

De essaybundel Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya is bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021. 

Pim Fortuyn Prijs

Fidan Ekiz, schrijfster van onder meer 'Alles begint en eindigt met familie' heeft dit jaar de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

 

De longlist voor Het Gouden Kookboek 2021


Literatuur top 10+


Mens en maatschappij top 10+


Thrillers top 10+


Eten en drinken top 10+


Kind en jeugd top 10+


Vers van de Pers