Agenda & Boekennieuws

Recent verzonden Nieuwsbrieven

Naar overzicht alle verzonden Nieuwsbrieven

Boekenweek 2022

Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.

Shortlist Prinsjesboekenprijs 2021:

Drie boeken zijn genomineerd voor de jaarlijkse PrinsjesBoekenprijs. De volgende titels zijn door de jury uitgekozen: ‘Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus’ (Hubert Smeets, Bezige Bij), ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ (Hans de Geus, Wereldbilbiotheek) en ‘Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierry Baudet’ (Harm Ede Botje & Mischa Cohen, Atlas Contact). De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar.

Winnaar Hebban debuutprijs en Beste Boek voor Jongeren 2021 bekendgemaakt:

Na de nominatie voor de Libris Literatuurprijs 2021 valt Confrontaties alsnog in de prijzen als winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021 én Beste Boek voor Jongeren 2021.

Shortlist Libris Geschiedenisprijs 2021:

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Willem Drees Daadkracht en idealisme Jelle Gaemers - Erasmus Dwarsdenker Sandra Langereis - Denken is verrukkelijk Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest Margriet van der Heijden - Moederstad Jakarte een familiegeschiedenis Philip Dröge - Revolusi Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld David Van Reybrouck

Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2021 bekend:

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft zojuist de Longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 bekend gemaakt. De jury, dit jaar onder leiding van Winnie Sorgdrager, maakte haar keuze uit 495 door uitgevers ingezonden titels, fictie én non-fictie. Op donderdag 7 oktober maakt de jury de Shortlist van maximaal vijf genomineerde boeken bekend en op donderdag 11 november wordt het winnende boek bekend gemaakt. Vorig jaar won Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs 2020 met zijn boek Zwarte Schuur.

Literaire middag rond tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid met o.a. Joke Hermsen, Marjolijn van Heemstra en Mehmet Polat in Kloosterkerk:

Het Bijbels Museum en de Kloosterkerk verwelkomen op zaterdag 11 september schrijvers Marjolijn van Heemstra en Mustafa Stitou, filosoof en schrijver Joke Hermsen, ud-speler Mehmet Polat en kunstenaar Annita Smit voor een inspirerende literaire middag bij de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Boekhandel Douwes is aanwezig met een boekenstand. meer informatie via deze link:

Locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 te Den Haag

Tijdstip: 11 september 15.30 uur

Willem Frederik Hermans - 100 jaar geleden geboren.

Prinsjes boekenprijs - de genomineerden voor het beste politieke boek 2021

Dichter Alfred Schaffer krijgt de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

Margaret Atwood in College Tour

Dinsdag 28 september is Margaret Atwood te gast in College Tour, zo maakte Twan Huys bekend.

K. Schippers, een pseudoniem van Gerard Stigter, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen & beschouwingen, en een enkel kinderboek. Al vroeg werd hij bekend door het literaire tijdschrift Barbarber, dat hij in 1958 samen met J. Bernlef en G. Brands oprichtte. Hij introduceerde de readymade als poëzievorm. Van het cultureel tijdschrift Hollands Diep, dat van 1975 tot 1977 bestond, was hij een van de oprichters en eerste redacteuren. Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs. Een jaar later kreeg hij de Pierre Bayle-Prijs voor zijn kunstkritieken. Zijn roman Poeder en wind (1996) werd genomineerd voor de Generale Bank Literatuurprijs; de roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Jan Wolkers Prijs 2021

De beste 21 Nederlandstalige natuurboeken, die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2021 zijn bekendgemaakt op de longlist. Er zijn meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2020 en 1 juni 2021: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden. 

Pulitzer Prijs 2021

De winnaars van de Pulitzer Prijs 2021 zijn bekend gemaakt:

Literatuur: The Night Watchman van Louise Erdrich

Poëzie: Postcolonial Love Poem van Natalie Diaz

Biografie:  The Dead Are Arising - The Life of Malcolm X van Les Payne

Zilveren Griffel & zilveren penseel 2021

Elf kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. Acht boeken werden bekroond met een Zilveren Penseel, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken. 

In de categorie tot zes jaar gingen er Zilveren Griffels naar Er lag een trommeltje in het gras van Edward van de Vendel en Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp. In de categorie zes tot negen jaar werden Beste broers van Jowi Schmitz en Die kleine is Don, de lange is Sjon van Catharina Valckx bekroond.

Zilveren Griffels in de categorie negen tot twaalf jaar waren er voor Gozert van Pieter Koolwijk en Ons kasteel aan zee van Lucy Strange. De onderscheidingen in de categorie twaalf tot vijftien jaar gingen naar Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto en Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf.

In de categorie informatief werden Gloei van alweer Van de Vendel en Wonderbos van Jan Paul Schutten bekroond met een Zilveren Griffel en in de categorie poëzie gold dat voor De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout.

Een van de met een Zilveren Griffel bekroonde Nederlandstalige boeken kan door de Griffeljury later bekroond worden met de Gouden Griffel.

Zilveren Penselen waren er in de categorie informatief voor Alles wat er was, geïllustreerd door Marijke Klompmaker, en Verborgen wereld, door Ben Rothery. In de categorie geïllustreerde jeugdboeken waren er Zilveren Penselen voor opnieuw Hele verhalen voor een halve soldaat door Volbeda en wederom Gloei door De Goede.

In de categorie geïllustreerde kinderboeken werden Noorse sagen - Voorbij de regenboogbrug door Jeffrey Alan Love en Mensen met koffers door Annemarie van Haeringen bekroond. Marta en ik van It's raining elephants en Vuilnisvarkens Job en Bob van Noëlle Smit vielen in de prijzen in de categorie prentenboeken.

Een van de met een Zilveren Penseel bekroonde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken komt straks in aanmerking voor het Gouden Penseel.

C. Buddingh’-prijs

Vrijdag 11 juni  heeft  Wout Waanders de  C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut  gewonnen, voor zijn dichtbundel PARKPLAN

A.L. Snijders, uitvinder van het Zeer Korte Verhaal, op 83-jarige leeftijd overleden

Schrijver A.L. Snijders, pseudoniem voor Peter Müller, is vanochtend plotseling overleden. Hij werd 83.  A.L. Snijders is de uitvinder van het ZKV, het Zeer Korte Verhaal. In 2010 won hij de Constantijn Huygensprijs, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied.

Brusseprijs

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd (De Correspondent) is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar.

Schaduwprijs

Zaterdagmiddag 5 juni zijn de vier belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt tijdens een livestream vanuit de Bibliotheek Utrecht:  Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor Bloedsteen, Floris Kleijne wint voor Klaverblad de Schaduwprijs 2021 en Hugo Luijten neemt de eerste Zilveren Strop 2021 in ontvangst. Toni Coppers wint voor Val de Hebban Thrillerprijs.

Liesbeth Lagemaat, de verrassende winnaar van De Grote Poëzieprijs.

Vissenschild van Liesbeth Lagemaat is bekroond met de Grote Poëzieprijs en daarmee de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar.

Booker International Prize 2021

De winnaar is: David Diop At Night All Blood is Black. In het Nederlands is het boek leverbaar als Meer dan een broer

Dichter Saskia de Jong heeft de Roland Holst Prijs gewonnen voor haar oeuvre.

‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”.  Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevat gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Eric Carle overleden.

De schrijver en auteur van het beroemde kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleed afgelopen zondag, op 91-jarige leeftijd, in Massachusetts in de Verenigde Staten. De boeken van Eric Carle in diverse talen.

Gerda Blees

Gerda Blees wint EU-literatuurprijs voor roman ‘Wij zijn licht’ over een woongroep die stopt met eten

Nico Scheepmaker Beker

Erik Dijkstra en Guus Dubbelman wonnen de Nico Scheepmaker Beker (voor het beste sportboek van 2020) met Ali was mijn vriend, over bokslegende Muhammad.

Jan Hanlo Essayprijs

De essaybundel Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya is bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021. 

Pim Fortuyn Prijs

Fidan Ekiz, schrijfster van onder meer 'Alles begint en eindigt met familie' heeft dit jaar de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

 

Vers van de Pers


Duitstalig - de keuze van Douwes


De keuze van uw boekverkoper Marijn


Literatuur top 10+


Mens en maatschappij top 10+


Thrillers top 10+


Eten en drinken top 10+


Kind en jeugd top 10+