Agenda

  •  donderdagavond 23 november 2017, 19.30u een avond met Bart Slijper over zijn boek Hemelbestormers

'Tegenwoordig is het leven hier goed: er is beweging,' schreef de dichter Albert Verwey eind 1885 aan de schilder Jacobus van Looy, die in Italië werkte. 'In de tijd dat je weg bent zijn we de kunst beter gaan zien en onze ogen zijn groter geworden van veel licht.' 

Verwey was er zeker van dat hij en zijn vrienden - allemaal jong en boordevol zelfvertrouwen - de toekomst van de kunst voor minstens een eeuw zouden bepalen.
Inderdaad was de revolutie die de zogenaamde Tachtigers ontketenden ongehoord succesvol: dankzij hen begon de moderne Nederlandse literatuur. Binnen tien jaar was de literatuur in ons land internationaal georiënteerd en zuiver gericht op schoonheid. Kunst om de kunst, krachtiger dan ooit.

In 'Hemelbestormers' zoomt Bart Slijper in op de niet-aflatende samenwerking van de dichters, schrijvers en schilders die met zo veel durf op de gevestigde orde aanvielen. Zo komen hun drijfveren bloot te liggen in indringende, ontroerende en soms zelfs schokkende verhalen, die meteen ook duidelijk maken waarom deze zeldzaam kleurrijke vriendengroep op het hoogtepunt uiteenspatte.

Deze avond zal Cor Gout met Bart Slijper in gesprek gaan over deze groep kunstenaars uit de jaren '80 van de negentiende eeuw.

De toegang is gratis, graag aanmelden via info@boekhandeldouwes.nl.

  • Wednesday 29 November, 17:30h The International Criminal Court: high ambitions, harsh reality​ book presentation & discussion

All Rise

On 29 November Boekhandel Douwes organises the presentation of All Rise. The high ambitions of the International Criminal Court and the harsh reality,’ written by Dutch journalist Tjitske Lingsma. Her book is the result of six years researching and reporting on the court. In a lively and gripping way Tjitske Lingsma describes five major cases, while analysing the problems the ICC is facing.

The book presentation includes a discussion on the ICC, which was considered a beacon of hope when it started in 2002, tasked to go after suspects of genocide, crimes against humanity and war crimes. Fifteen years later, however, that hope has faded as results are disappointing. So far the ICC, which has cost 1.5 billion euro, has convicted just four people for international crimes (and five for bribing witnesses). Recent revelations in the media about the first prosecutor, Louis Moreno Ocampo, have further damaged the court’s image.

Programme:

17:00h Welcome with coffee and tea

17:30h Introduction by Raymond van den Boogaard, moderator of the evening.

Raymond is a Dutch journalist and author. He was correspondent for NRC Handelsblad in the USSR (before The Wall came down) and covered the wars in former Yugoslavia.

 

Speakers:

  • Tjitske Lingsma Journalist and author of ‘All Rise. The high ambitions of the International Criminal Court and the harsh reality.’

  • Gilbert Bitti Senior legal advisor to the judges of ICC’s pre-trial chamber. As a French expert he contributed to the creation of the ICC, became one of the first staff members and worked for the Office of the Prosecutor.

  • Caroline Buisman Criminal defence and human rights lawyer. At the ICC she defended two suspects: the Congolese warlord Germain Katanga and Kenyan broadcaster Joshua Arap Sang.

 

18.30h Questions and discussion

19:00h Drinks and book signing

Admission is free, please register at info@dnjb.nl

 

Pim Waldeck zal een presentatie geven over zijn biografie van Maarten van der Goes van Dirxland, Nederlands eerste Minister van Buitenlandse Zaken. Maarten van der Goes van Dirxland gaf tien jaar lang leiding aan de Nederlandse diplomatie. Hij had daarbij slechts één doel voor ogen: het handhaven van de naam Holland op de kaart van Europa. Maar zijn ambtsperiode had iets tragisch. Hoewel hij wist, zoals hij schreef, dat de dagen van Tromp en De Ruyter voorbij waren en dat zijn belangrijkste succes niet meer kon zijn dan het bij elkaar houden van het 'overgeschoten boeltje', weigerde hij Napoleons opmerking 'Holland is als een satelliet van een planeet' te accepteren. Door het prisma van het leven en de carrière van Maarten van der Goes biedt Pim Waldeck in deze biografie een geactualiseerd beeld van de Nederlandse buitenlandse politiek in de overgang naar een nieuwe eeuw.

De toegang tot deze avond is gratis, wel graag aanmelden via info@boekhandeldouwes.nl.

 

Een medische geschiedenis van de twintigste eeuw in de vorm van een mooie biografie.

Isidore Snapper (1889-1973) bepaalde gedurende het interbellum het gezicht van de interne geneeskunde in Nederland, onder andere door de introductie van nieuwe disciplines als biochemie en radiologie in de klinische praktijk. Dokters dienden volgens hem door ervaren leermeesters aan het ziekbed opgeleid te worden. Zelf meester in het klinische onderwijs gaf hij overal in Nederland en Europa voordrachten, en werkte hij in ziekenhuizen in Peking en New York. Hij werd beroemd als auteur van Chinese Lessons to Western Medicine en de klassieker Bedside Medicine. Snappers manier van werken biedt ook de moderne arts een zeer welkom inzicht in de arts-patiëntrelatie.

De toegang tot deze avond is gratis, wel graag aanmelden via info@boekhandeldouwes.nl.

 

 


Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien. Het essay van De Maand van de Spiritualiteit 2018 is vanaf 12 januari 2018 voor € 3,50 verkrijgbaar in de boekwinkel. Daphne Deckers schrijft het, de titel is: Sterrenstof en het thema ‘Opnieuw beginnen’. 

 

'DE NATUUR, DAAR HOREN WE BIJ.’ – JAN TERLOUW

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

 

 

 

 


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren