Dit geheel nieuwe deel uit de serie Tekst & Commentaar geeft een overzichtelijke en heldere uitleg van de Omgevingswet.
meer informatieDeze uitgave bevat een integrale analyse van alle typen driehoeksrelaties in het arbeidsrecht. De bijdragen kennen een multidisciplinair karakter: naast een bespreking van recente ontwikkelingen rondom driehoeksrelaties op de arbeidsmarkt, wordt er ook een breder, meer fundamenteel perspectief, op deze arbeidsverhoudingen geworpen.
Degene die de volledige eigendom wil verkrijgen over een beursvennootschap, kan daartoe een openbaar bod uitbrengen. De kans bestaat dat de bieder geen 100% eigendom over de doelvennootschap verwerft, omdat de aandeelhouders niet verplicht zijn hun aandelen aan te melden.
Hoger beroep is een complex leerstuk binnen het procesrecht. Dit Asser- deel vormt een gedegen gids omtrent procederen in hoger beroep – van de grondbeginselen tot specifieke vraagstukken. Nieuw in deze druk zijn beschouwingen over het nut van de devolutieve werking, de wisseling van raadsheren en de omvang van de processtukken.
Rechtsbescherming van culturele en religieuze minderheden -
Mr. dr. ir. Gerard Maduro
De herziene uitgave van Wet op de ondernemingsraden tekst en commentaar, editie 2023 is geheel up-to-date gemaakt. Naast de uitgebreide toelichtingen is ook de jurisprudentie bijgewerkt en eerdere wijzigingen zijn nader aangevuld door ervaringen uit de praktijk te verwerken.
De juridische boekenspecialist Eric Koreman
Dit Asser-deel verschaft inzicht in de verschillende kernthema’s rondom bewijsvoering in het civiele proces. De praktijkgeoriënteerde lezer krijgt inzicht in verschillende aspecten van het civiele bewijs, waaronder de vertrouwelijkheid van de informatie, de betrouwbaarheid van informatiebronnen en de preprocessuele verzameling van informatie.
meer informatieDe Europese grondrechten (EU en EVRM) zijn belangrijker dan ooit voor diverse terreinen van het Nederlandse bestuursrecht en overheidsaansprakelijkheidsrecht. Wat is de stand van zaken en welke ontwikkelingen op het terrein van deze grondrechten en het Nederlandse bestuursrecht staan ons de komende jaren te wachten?
meer informatieIn deze uitgave vind je alle actuele regels en besparingstips die belangrijk zijn bij het invullen van de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting over het jaar 2022.
meer informatieEen bundeling van acht geselecteerde conclusies in het bestuursrecht die stuk voor stuk algemene bestuursrechtelijke leerstukken bespreken en van nut zijn (gebleken) in de rechtspraktijk.
meer informatieIs de rechterlijke macht een zelfstandige en gelijkwaardige staatsmacht naast de machten regering en parlement? Deze titel geeft inzicht in de inrichting van de rechterlijke organisatie, het ambt van rechter en de uitoefening van de functie van de rechtspraak.
meer informatieDe strafrechtspleging staat in het teken van toerekening. In de strafprocedure wordt steeds op deze act — waarbij de strafrechter tussen dader en daad het verband ‘schuld’ aanneemt — voorgesorteerd.
meer informatieDeze werpt een historische, actuele én toekomstige blik op de bestuursrechtelijke beroepsprocedure. De studie plaatst de recente ontwikkelingen in de bestuursrechtspraak in een breder perspectief en is daarmee van waarde voor het fundamenteel doordenken van de rol van de bestuursrechter in de trias politica, evenals het huidige en toekomstige bestuursprocesrecht.
meer informatieDeze rede gaat over rechtsregels die het mogelijk maken eenmaal gewezen rechterlijke uitspraken aan te vechten bij een hogere rechter.
meer informatieAl decennialang wordt een hardnekkige strijd tegen faillissementsfraude gevoerd. De schade die voortkomt uit faillissementen waarin fraude wordt gepleegd loopt richting de 2 miljard euro per jaar – dat bedrag lopen schuldeisers, waaronder ook de Belastingdienst mis.
meer informatieDit unieke en gezaghebbende commentaar voorziet de essentiële artikelen van onze Grondwet van uitleg, historische context en een nieuwe, vaak filosofische reflectie. De Grondwet is het meest fundamentele document van onze staat.
meer informatieDit proefschrift bespreekt de invloed van de AVG op de faillissementsprocedure en op de werkzaamheden van de curator. De auteur onderzoekt wat het juridisch kader is waarbinnen de faillissementscurator persoonsgegevens mag, kan en moet verwerken en hoe dat kader zich verhoudt tot de regels en beginselen van de Faillissementswet.
meer informatieDe Amsterdammer Paul Scholten wordt door velen gezien als de grootste Nederlandse rechtsgeleerde van de vorige eeuw. In juridische kring is nog steeds veel aandacht voor zijn originele gedachten over recht en rechtsvinding.
meer informatie
De integriteit van de rechter is, net als die van andere publieke functionarissen, steeds vaker onderwerp van discussie en kritiek. Maar wat houdt integriteit precies in? De integere rechter gaat uit van het idee dat integriteit bestaat uit trouw van de rechterlijk ambtenaar aan de eigen institutionele waarden en normen. Integriteit is dus een overkoepelende norm die voor de rechter voorschrijft dat hij zich consequent onpartijdig, onafhankelijk, autonoom en professioneel gedraagt.
Dit proefschrift bespreekt de Nederlandse regeling van de extinctieve verjaring, verval, rechtsverwerking en de klachtplichten uit artikel 6:89 en 7:23 lid 1 BW. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de doorwerking van de maatstaven van redelijkheid en billijk heid op deze rechtsfiguren en op de houding van de rechter die deze rechtsfiguren moet toepassen.
meer informatieDeze titel geeft inzicht in de verhouding en taakverdeling tussen de gewone rechter en de bestuursrechtspraak. Deze geactualiseerde 8e druk bespreekt de formele rechtskracht en de toegang van belanghebbenden tot de bestuursrechter. Ook wordt een licht geworpen op de maatstaf bij de beoordeling van de belangenafweging door bestuursorganen.
meer informatieNa een verkeersongeval kunnen slachtoffers hun schade zelfstandig afhandelen en zelf contact onderhouden met de verzekeraar van de wederpartij, of bijgestaan worden door een belangenbehartiger. In dit onderzoek staan de ervaringen van de eerste groep, de zogenaamde ‘zelfhulpgroep’, centraal. Het gaat om een grote groep: 38% van alle letselschadezaken wordt afgewikkeld zonder dat daar een belangen behartiger bij te pas komt.
meer informatie