Boekhandel Douwes Den Haag

Asser-serie

Asser serie Asser algemeen Deel 4

handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burger Recht

J.B.M. Franken

Asser serie Asser algemeen  Deel 4

Asser-serie

Asser serie Asser algemeen Deel 4

handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burger Recht

Asser-serie: Asser serie Asser algemeen  Deel 4

 

H2 Asser-serie: het sluitstuk Asser Algemeen Deel **** is het sluitstuk van de trilogie die begon met het Algemeen deel ** van 1995 en werd voortgezet in het Algemeen deel *** van 2005. Het bevat een nuchtere, stap voor stap analyse van wat rechters en rechtswetenschappelijke onderzoekers in het privaatrecht doen.


Direct te downloaden

€ 89,00


Beschrijving Asser-serie: Asser serie Asser algemeen Deel 4

H2 Asser-serie: het sluitstuk

Asser Algemeen Deel **** is het sluitstuk van de trilogie die begon met het Algemeen deel ** van 1995 en werd voortgezet in het Algemeen deel *** van 2005. Het bevat een nuchtere, stap voor stap analyse van wat rechters en rechtswetenschappelijke onderzoekers in het privaatrecht doen. De analyse begint bij de rechter met de vordering of het verzoek van partijen, en bij de onderzoekers met het onderwerp dat zij willen bestuderen. Hoe gaan rechter en onderzoeker vervolgens te werk om tot een beslissing resp. een conclusie te komen? Aan welke eisen en spelregels zijn ze daarbij gebonden?

Voor de rechter zijn deze eisen en spelregels vaak en uitvoerig beschreven in de literatuur over rechtsvinding. Ze hebben betrekking op het vaststellen en waarderen van feiten in de procedure, de interpretatie van rechtsregels en de motivering van de beslissing. Voor de rechtswetenschappelijke onderzoeker is dit tot op heden nog niet systematisch gedaan. Het onderhavige boek voorziet in deze leemte. Vergelijkenderwijs met rechtspraak brengt het de eisen en spelregels van rechtswetenschappelijk onderzoek, meer in het bijzonder van juridisch dogmatisch onderzoek, het normale type onderzoek in het privaatrecht, in kaart.Rechtswetenschappelijk forum

Anders dan veelal wordt aangenomen, blijken er meer verschillen dan overeenkomsten te zijn, maar tevens dat de verschillen nog niet allemaal voldoende scherp omlijnd zijn. Ook moeten er nog veel praktische zowel als fundamentele keuzen worden gemaakt. Het is aan het rechtswetenschappelijk forum om dit te doen. Daarmee kan het forum in de discussie met andere disciplines de eigenheid van juridisch dogmatisch onderzoek benadrukken en uitleggen.

In het slothoofdstuk van Asser Algemeen Deel **** is een agenda opgenomen van de belangrijkste onderwerpen.


ISBN
9789013111521
Pagina's
333
Verschenen
Serie
Asser-serie
NUR
822
Uitvoering
E-book
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Privaatrecht
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren