Boekhandel Douwes Den Haag

Schoffies in Salland

Een geschiedenis van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht 1894 - 1933

Jasmijn Vervloet

Schoffies in Salland

Schoffies in Salland

Een geschiedenis van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht 1894 - 1933

Schoffies in Salland

 

Vanaf 1894 duiken er in het Sallandse landschap plots grote aantallen jongens op. Deze schoffies gaan hier niet vrijwillig heen: ze worden voor een heropvoeding naar Balkbrug gestuurd. In het rijksopvoedingsgesticht Veldzicht wordt geprobeerd om deze jongens een ambacht aan te leren, in de hoop dat zij daarna een goede plek in de maatschappij zullen vinden.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 23,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Schoffies in Salland

Vanaf 1894 duiken er in het Sallandse landschap plots grote aantallen jongens op.
Deze schoffies gaan hier niet vrijwillig heen: ze worden voor een heropvoeding naar Balkbrug gestuurd. In het rijksopvoedingsgesticht Veldzicht wordt geprobeerd om deze jongens een ambacht aan te leren, in de hoop dat zij daarna een goede plek in de maatschappij zullen vinden. Op haar hoogtepunt wonen hier zo’n 240 jongens.

Maar wat is een rijksopvoedingsgesticht eigenlijk? En wat doen die jongens daar dan? Hoe is Veldzicht verbonden met het omringende landschap? En wat heeft de Kolonie van Weldadigheid de Ommerschans met dit alles te maken?

Jasmijn Vervloet neemt een duik in de geschiedenis van Veldzicht. Door de ogen van een schoffie vertelt zij het verhaal van het rijksopvoedingsgesticht en haar bewoners. Leer meer over de geschiedenis van de penitentiaire jeugdzorg, bewonder de vele foto’s die het boek rijk is of maak de architectuurhistorische rondwandeling. Kom mee naar Veldzicht!


ISBN
9789023257523
Pagina's
176
Verschenen
NUR
693
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van

Regionale en stadsgeschiedenis