Boekhandel Douwes Den Haag

De Parelduiker

2024/1

De Parelduiker

De Parelduiker

2024/1

De Parelduiker

 

Parelduiker 2024/1 Reinjan Mulder beschrijft de Amsterdamse jaren van de Duitse exilschrijfster Grete Weil: haar pijnlijke ervaringen als fotograaf in de Beethovenstraat, en haar onderduik in de stad.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 14,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving De Parelduiker

Parelduiker 2024/1

Reinjan Mulder beschrijft de Amsterdamse jaren van de Duitse exilschrijfster Grete Weil: haar pijnlijke ervaringen als fotograaf in de Beethovenstraat, en haar onderduik in de stad. Nu de Hollandse Schouwburg, waar zij bij de Joodse Raad werkte, weer als gedenkplaats zijn deuren opent, vraagt Mulder zich af: hoe heeft Grete Weil zich twaalf jaar lang in Amsterdam staande gehouden?

Jan Paul Hinrichs sprak tijdens een verblijf in het schrijvershuis in Sofia een groot aantal Bulgaarse dichters, onder wie ook Georgi Gospodinov (International Booker Prize 2023 voor zijn roman Schuilplaats voor andere tijden). De spanning van de nabije oorlog in Oekraïne is steeds tastbaar.

Rond de Eerste Wereldoorlog ontstond er een rijke wisselwerking tussen drie auteurs die tot aan 1940 een toonaangevende rol speelden in het debat over Europa, over oorlog en vrede. Romain Rolland wist Stefan Zweig in Oostenrijk te stimuleren tot een bijzonder heilzaam anti-nationalisme. Ook voor de gemobiliseerde Roger Martin du Gard was Rolland een voorbeeld.

Julien Ignacio is met zijn ‘Manifesto van een Afro-Caraïbische schrijver’ de tweede schrijver die antwoord geeft op de door De Parelduiker aan jonge schrijvers gestelde vraag welke boeken of schrijvers op hen van invloed zijn (geweest), en op welke manier.

Verder: een reisdagboekje van Gerrit Kouwenaar, een aquarel van George Sand, twee biografieën voor Louis Paul Boon, een in memoriam van filmer John Albert Jansen, en besprekingen van marginale uitgaven.

www.parelduiker.nl


ISBN
9789028244009
Verschenen
NUR
324
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.