Boekhandel Douwes Den Haag

De kolonie mept terug

Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis

Adriaan van Dis

De kolonie mept terug

De kolonie mept terug

Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis

De kolonie mept terug

 

Adriaan van Dis gaat geen onderwerp uit de weg in zijn vurige essay

De Volkskrant


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 12,99

Ophalen: Nu 3 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving De kolonie mept terug

De wonden geslagen door gedwongen verplaatsing, westerse expansiedrift en de verdeel-en-heerspolitiek zijn nog niet geheeld. Europa ligt onder de loep, het door de witte macht gedicteerde wereldbeeld kantelt en de nazaten van de gekoloniseerden verheffen hun stem.

Adriaan van Dis – geboren in een Indisch milieu – volgt al jaren het postkoloniale debat in binnen- en buitenland. Een lees- en denkervaring die hem uiteindelijk aanspoorde anders naar deze tijd te kijken.

Eén schrijver wees hem al vroeg de weg: Rudy Kousbroek (1929-2010). Een van de origineelste essayisten van ons taalgebied. Niemand schreef met zoveel hartstocht en verontwaardiging over de koloniale erfenis, de Japanse bezetting en de verwerking van het verlies van Nederlands-Indië. In 1992 werden nagenoeg al zijn artikelen over dit onderwerp bijeengebracht in Het Oostindisch kampsyndroom, een belangwekkend boek dat voor veel onrust onder oud-Indiëgangers zorgde. Voor van Dis was het een bevrijdende les in voortschrijdend inzicht, en een inspiratiebron voor De kolonie mept terug.


ISBN
9789045050607
Pagina's
96
Verschenen
NUR
323
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas Contact