Boekhandel Douwes Den Haag

Buiten wonen in de stad

de 'maakbaarheid' van IJburg

Tineke Lupi

Buiten wonen in de stad

Buiten wonen in de stad

de 'maakbaarheid' van IJburg

Buiten wonen in de stad

 

Aan de oostkant van Amsterdam verrijst IJburg, een stadswijk die bij de voltooiing zal bestaan uit zeven kunstmatig aangelegde eilanden. Vanaf de allereerste plannen is IJburg veelvuldig in het nieuws geweest en zijn de collectieve verwachtingen hoog gespannen.


Niet leverbaar

€ 34,99

Niet leverbaar

Beschrijving Buiten wonen in de stad

Aan de oostkant van Amsterdam verrijst IJburg, een stadswijk die bij de voltooiing zal bestaan uit zeven kunstmatig aangelegde eilanden. Vanaf de allereerste plannen is IJburg veelvuldig in het nieuws geweest en zijn de collectieve verwachtingen hoog gespannen. IJburg spreekt alom tot de verbeelding als stedelijke buitenwijk, het is buiten wonen in de stad. Dit roept de vraag op welke processen hier achter zitten? Wie en wat maken dat een nieuwbouwwijk als IJburg, die vaak verondersteld wordt saai en eenvormig te zijn, tot leven komt? En wat zegt dit over de betekenis die geografische plaats heeft in de hedendaagse wereld van mondialisering, suburbanisatie en online communities?
Tineke Lupi ontrafelt in dit boek de ontwikkelingen die IJburg vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw heeft doorgemaakt. Aan de hand van de ervaringen van de professionele ontwikkelaars en de eerste bewoners geeft ze een diepgaand inzicht in de manieren waarop een nieuwe wijk gevormd wordt. Nadruk daarbij ligt op het sociale proces waarin de gebouwde omgeving betekenis krijgt, een proces dat in het boek wordt aangeduid als place making. Het maken van een nieuwe wijk in de hedendaagse samenleving is geen eenvoudig proces. De betekenis die IJburg verworven heeft, werd niet op de tekentafel bedacht maar is een samenspel van vele, soms oncontroleerbare factoren.


ISBN
9789048521579
Pagina's
271
Verschenen
NUR
900
Druk
1
Uitvoering
E-book
Taal
Nederlands
Uitgever
Aksant

Geografie
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren