Boekhandel Douwes Den Haag

De Roodharigen

Nederland(s) in Japan 1600-1853

Johan Mattelaer

De Roodharigen

De Roodharigen

Nederland(s) in Japan 1600-1853

De Roodharigen

 

Tot de zestiende eeuw was Japan totaal onbekend in het Westen. In Nederland was dit echter anders, want daar had de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) heel wat handelsbetrekkingen met Japan vanuit de basis in Batavia (vandaag Jakarta).


Nog te verschijnen

€ 24,95

Bezorgen: Zodra beschikbaar


Beschrijving De Roodharigen

Tot de zestiende eeuw was Japan totaal onbekend in het Westen. In Nederland was dit echter anders, want daar had de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) heel wat handelsbetrekkingen met Japan vanuit de basis in Batavia (vandaag Jakarta). Ze verkregen de toestemming om zich te vestigen op het kunstmatige eilandje Dejima, in de baai van Nagasaki.
Door de aanwezigheid van een chirurgijn op Dejima kwam Japan ook in contact met de westerse geneeskunde. Er kwam niet alleen een wetenschappelijke uitwisseling tot stand, maar ook een taaluitwisseling en -studie. Het Nederlands was gedurende tweehonderd jaar de voertaal voor geneeskundige tractaten. Tot op vandaag zijn er 350 woorden die in het Japans te linken zijn met het Nederlands: Kokku (kok) is het oudste Japanse woord dat in 1615 uit het Nederland is overgenomen. Later kwamen o.a. ook biiru (bier), mesu (mes), garasu (glas), arukõru (alcohol) enz. in het Japans terecht.

In 1853, toen Japan niet langer een geïsoleerd land was werden in Europa de Japanse kunst en cultuur ontdekt. Het was voor de westerse culturele wereld een echte revelatie. Van Gogh en vele andere kunstenaars lieten zich door het japonisme beïnvloeden.


ISBN
9789056157456
Pagina's
176
Verschenen
NUR
691
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sterck & De Vreese