Boekhandel Douwes Den Haag

Uit de diepten

Nederlandse egodocumenten over de nazi concentratiekampen

B. Siertsema

Uit de diepten

Uit de diepten

Nederlandse egodocumenten over de nazi concentratiekampen

Uit de diepten

 

De Shoah beïnvloedde het westerse denken over God en mens ingrijpend. Hoe laat een almachtige, liefdevolle God zich denken in het aangezicht van het kwaad en het lijden in de wereld? Siertsema's bestudering van dagboeken uit de concentratiekampen laat zien hoe mensen die slachtoffer zijn van extreem kwaad in zo'n situatie omgaan met hun geloof.Voor wat voor vragen ziet men zich gesteld en wat voor antwoorden vindt men?


Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 39,50

Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Uit de diepten

De Shoah beïnvloedde het westerse denken over God en mens ingrijpend. Hoe laat een almachtige, liefdevolle God zich denken in het aangezicht van het kwaad en het lijden in de wereld? Siertsema's bestudering van dagboeken uit de concentratiekampen laat zien hoe mensen die slachtoffer zijn van extreem kwaad in zo'n situatie omgaan met hun geloof.

Voor wat voor vragen ziet men zich gesteld en wat voor antwoorden vindt men? Geeft het geloof troost en steun of kan het geloof het lijden juist ook verzwaren?

De ervaringen in en met de nazi-concentratiekampen zijn van grote invloed op ons mens- en godsbeeld geweest ('theologie na Auschwitz'). Wat er precies in de kampen gebeurde, lijkt zich echter te onttrekken aan ons begrip en bevattingsvermogen.

In deze studie worden alle gepubliceerde Nederlandse dagboeken en memoires over de nazi-concentratiekampen bijeen gebracht en met elkaar vergeleken, met speciale aandacht voor de theologische, ethische en literaire aspecten. Niet alleen bekende schrijvers als Abel Herzberg, G.L. Durlacher, Etty Hillesum, Floris Bakels en Hellema worden besproken, ook schrijvers die eerder theologisch dan literair bekend zijn, zoals J. Overduin en Corrie ten Boom, en daarnaast nog ruim honderd andere, minder bekende auteurs.

'Uit de diepten' ontsluit een wereld aan teksten waarvan verreweg de meeste in het duister zijn gebleven, of daar inmiddels weer in zijn geraakt. Door de centrale plaats van zingevingsvragen wordt de levensbeschouwelijke betekenis van 'het kamp' voor het heden zichtbaar.


ISBN
9789076564425
Pagina's
650
Verschenen
NUR
622
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Skandalon


ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren