Boekhandel Douwes Den Haag

De Blauwe Tram

Geschiedenis van de NZH tram in Noord- en Zuid-Holland

De Blauwe Tram

De Blauwe Tram

Geschiedenis van de NZH tram in Noord- en Zuid-Holland

De Blauwe Tram

 

De Blauwe Tram 1, Smalspoor De Blauwe Tram is waarschijnlijk de meest "Hollandse" tram van Nederland geweest. Het karakteristieke tramstel reed tussen 1881 en 1961 op diverse sporen in het westen van Nederland.


Niet leverbaar

€ 14,95

Niet leverbaar


Beschrijving De Blauwe Tram

De Blauwe Tram 1, Smalspoor
De Blauwe Tram is waarschijnlijk de meest "Hollandse" tram van Nederland geweest. Het karakteristieke tramstel reed tussen 1881 en 1961 op diverse sporen in het westen van Nederland. Op deze dvd rijden we mee van Amsterdam, via Broek in Waterland en door de smalle hoofdstraat van Monnickendam, naar Volendam. Vervolgens maken we een rit van Haarlem naar Amsterdam. De smalle Spuistraat was het beginpunt van de rit. Via Haarlem gaan we naar Zandvoort. Het beroep van conducteur wordt nader belicht. Onafwendbaar kwam het einde van de Blauwe Tram, met weemoedige afscheidsfeesten aan de eindpunten in Zandvoort en Amsterdam. De Tempelierstraat en het Houtplein waren te klein voor de duizenden fans die afscheid kwamen nemen. Op deze dvd nemen wij afscheid van een trambedrijf dat misschien nooit had mogen verdwijnen.

De Blauwe Tram 2, Normaalspoor
De Stationsweg en het Stationsplein maakten Leiden tot het knooppunt van het normaalspoornet. In unieke vooroorlogse beelden zien we op deze dvd o.a. het oude haltegebouw in Leiden, met motorwagens van de serie 100 en Katwijkse vissersvrouwen die hun zeebanket aanbieden. Hier vertrok de stadstram naar de Hoge Rijndijk en Oegstgeest. De Interlokale trams vertrokken naar Den Haag, Scheveningen, Noordwijk, Katwijk en Haarlem. Ook de HTM, die via Wassenaar naar Leiden reed, gebruikte de NZH -sporen. Tot slot de lijn van Leiden naar Haarlem met unieke beelden van voor de Tweede Wereldoorlog en uit 1948, het laatste jaar van de Bollenlijn.


ISBN
9789077658314
Verschenen
NUR
464
Uitvoering
product_form_DD
Taal
Nederlands
Uitgever
Van Den Burg