Boekhandel Douwes Den Haag

VOM-reeks

10 met een griffel

Portretten van de mooiste Haagse scholen

Botine Koopmans & Dick Valentijn

10 met een griffel

VOM-reeks

10 met een griffel

Portretten van de mooiste Haagse scholen

VOM-reeks: 10 met een griffel

 

Dit boek biedt een prachtig overzicht van de mooiste voorbeelden van schoolarchitectuur in Den Haag. Aan de hand van een beschrijving en foto’s ziet u hoe de scholen in de loop van de jaren van uiterlijk veranderen. 


Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 29,50

Bezorgen: Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving VOM-reeks: 10 met een griffel

Scholen zijn markante verschijningen in de stad.Toch werd pas vanaf 1801, met de invoering van de eerste onderwijswetten, serieus gekeken naar de gebouwen waar het onderwijs werd gegeven. Daarvoor nam men het niet zo nauw: toen werden ‘tot berging van de schooljeugd alleen voor elk ander doel onbruikbare gebouwen of woonhuizen gebruikt’. Er kwamen richtlijnen, want per slot van rekening moest er een geheel nieuw gebouwtype worden ontworpen. Van bescheiden lagere schooltjes tot imposante onderwijsburchten voor het voortgezet onderwijs.

Al deze schoolgebouwen vertellen in steen de geschiedenis van het onderwijs die gekenmerkt wordt door een continue verandering van visies en regelgeving. Een boeiende geschiedenis, zeker in Den Haag waar opvallend veel ‘eerste scholen van Nederland staan’, zoals het eerste gymnasium en de eerste openluchtschool.

Dit boek biedt een prachtig overzicht van de mooiste voorbeelden van schoolarchitectuur in Den Haag. Aan de hand van een beschrijving en foto’s ziet u hoe de scholen in de loop van de jaren van uiterlijk veranderen. Een rijk geornamenteerd neorenaissance ‘sprookjeskasteel’ geeft een heel andere beleving dan een antroposofisch gebouw. Ook vertellen oud-leerlingen hoe zij hun schooltijd hebben ervaren. 

 


ISBN
9789079156436
Pagina's
384
Verschenen
Serie
VOM-reeks
NUR
648
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Bouwkunst, architectuur
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren