Boekhandel Douwes Den Haag

Duinen en mensen

Texel

voor onze ouders en onze kinderen

Rolf Roos & Nico van der Wel

Texel

Duinen en mensen

Texel

voor onze ouders en onze kinderen

Duinen en mensen: Texel

 

Een boek over ons grootste en meest uitzonderlijke Waddeneiland. Zeer rijk en full color, vol nimmer gepubliceerde kaarten en foto's. Van 't Horntje tot De Cocksdorp De duinen van Texel hebben een fascinerende geschiedenis.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 19,50

Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Duinen en mensen: Texel

Een boek over ons grootste en meest uitzonderlijke Waddeneiland. Zeer rijk en full color, vol nimmer gepubliceerde kaarten en foto's. Van 't Horntje tot De Cocksdorp

De duinen van Texel hebben een fascinerende geschiedenis. Een landschap vol schakeringen. Van de piepjonge Hors in het zuiden tot intieme, middeleeuwse hoekjes cultuurland achter de duinenrij: de Mient. De beroemde Slufter en Muy waren eeuwen geleden weinig meer dan een breed strand. De rijke valleien achter Den Hoorn komen voort uit een deels aangroeiende kust. Eierland was tot 1630 een eiland.
Natuur
De Texelse duinen en kwelders zijn van een betoverende schoonheid en hebben Europese allure: uitgestrekte hellingen met duinrozen, heidevelden, duinmeertjes met soms exclusief 'Texelse' soorten. Met een zuidpunt waar de kust zich uitbreidt en nieuwe moerassen ruimte bieden aan kiekendieven en blauwborsten. Over het komen en gaan van natuur, in het ruim 100 jaar oude bos en in het open duin: meeuwen, wulpen, lepelaars en vele soorten orchideeën. Over het grondwater dat duinvalleien roze laat oplichten. En hoe de Texelse natuur steeds verandert.

Historie en archeologie
Onder de Waddeneilanden neemt Texel - waarvan de oudste delen al sinds de steentijd bewoond zijn - een uitzonderlijke plek in. Hoewel de huidige duinen 'jong' zijn en arm aan archeologische sporen, is er toch veel historie in dit landschap te zien. De duinen hadden nooit deze vorm gehad als helmplanters er niet vele stuifdijken hadden aangelegd. Ook duinboeren, konijnenjagers, waterwinners, bosbouwers en sinds een eeuw natuurbeheerders en recreatieondernemers hebben duin en kwelder benut en veranderd.

Voor wie houdt van rijk beeld en een kernachtig verhaal over een landschap in ontwikkeling. Met honderden vaak geheel nieuwe kaarten en foto's.

zie ook www.duinenenmensen.nl


ISBN
9789080815803
Pagina's
140
Verschenen
Serie
Duinen en mensen
NUR
410
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij NatuurMedia

Natuur
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren