Boekhandel Douwes Den Haag

Als je de muziek niet hoort

Evelien Van Beeck

Als je de muziek niet hoort

Als je de muziek niet hoort

Als je de muziek niet hoort

 

De diagnose is al meer dan honderd jaar oud. Volgens Friedrich Nietzsche was God ‘dood’. Meer nog: we hebben hem zelfs eigenhandig vermoord. De kortste omschrijving van onttovering is dat je God niet langer terugvindt in de atheïstische maatschappij.


Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 12,99

Op werkdagen voor 21.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Als je de muziek niet hoort

De diagnose is al meer dan honderd jaar oud. Volgens Friedrich Nietzsche was God ‘dood’. Meer nog: we hebben hem zelfs eigenhandig vermoord.

De kortste omschrijving van onttovering is dat je God niet langer terugvindt in de atheïstische maatschappij. Maar is dat werkelijk zo? En wat is er precies voorbij? Waarom voel je je melancholisch indien er echt iets voorbij zou zijn?

Je kunt argumenteren dat het verlies van de betovering juist een weldaad is. Vooruitgang bevorderde het menselijk welzijn. We bevrijdden onszelf van een dogmatisch autoriteitsgeloof. Onze levenskwaliteit nam toe.

En toch. Voor alles wat de mens zich eigen maakte, was er een prijs. Die prijs leek meer en meer op datgene waarvoor het woord ‘tover’ in de mond werd genomen. Het is de tover die we uit handen gaven.

In dit essay analyseert filosofe Evelien Van Beeck het filosofische concept onttovering. Ze onderzoekt de historische wortels ervan. Ze peilt wat actuele filosofen schreven, en stelt haar eigen filosofie van de ‘herbetovering’ voor.

Evelien Van Beeck is gezinswetenschapper en filosofe. Ze werkt als onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen. Ze vertaalde het boek’ Une seconde vie’ (Het volgende leven) van de Franse denker François Jullien.


ISBN
9789082894295
Pagina's
72
Verschenen
NUR
730
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Epo, Uitgeverij

Filosofie
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren