Boekhandel Douwes Den Haag

Helden in de wielersport in Brabant

27

Jo Nederkoorn & Korporaal Teus & Rinus van der Heijden & Mees Henk & Libregts Ben & Cees van Keulen & Patrick Verhoest

Helden in de wielersport in Brabant

Helden in de wielersport in Brabant

27

Helden in de wielersport in Brabant

 

Helden 27 978.94.6021.054.9 Wout van Aert. Wat heeft deze Belgische vedette met het Nederlandse Brabant te maken? Henk Mees dook in het raadsel en loste het geheel op via achterneef Jos van Aert, zelf profrenner geweest bij o.a.


Niet leverbaar

€ 9,99


Beschrijving Helden in de wielersport in Brabant

Helden 27 978.94.6021.054.9


Wout van Aert. Wat heeft deze Belgische vedette met het Nederlandse Brabant te maken? Henk Mees dook in het raadsel en loste het geheel op via achterneef Jos van Aert, zelf profrenner geweest bij o.a. Collstrop en PDM. Hij reed vier keer de Tour de France waarvan twee keer tot aan Parijs. Maar zijn achterneef als prof op de weg bij het Brabantse Jumbo-Visma heeft nu al de meeste credits van de Van Aerten bij elkaar gefietst. André van Aert - geen familie overigens - reed als eerste van Aert de Tour in 1964. Maar Wout heeft dus wel degelijk Brabantse (Nederlandse) roots. De Belgen claimen als het uitkomt Mathieu van der Poel als één van hen maar wij mogen Wout een klein beetje in ons hart sluiten.
Wie vaste bezoeker van de criteria in Brabant in de 60,70 en 80-tiger jaren was, kende uiteraard de meeste vaste deelnemers. Maar de gelegenheidsbezoeker van de plaatselijke ronde had veel aan het stemgeluid van Ad van den Meulenreek. Ze hadden geen programmaboekje nodig om te weten wie er in de kopgroep zat of aan kop van het peloton zat te sleuren. Bijna 25 jaar was de informatie van Ad van den Meulenreek voldoende om op de hoogte te zijn.
Profcriteria - vooral na de Tour - zijn er bijna niet meer. Zo ook in Leende. Tien jaar werd er georganiseerd. In deze Helden een reconstructie van die tien met een aantal Brabantse renners als winnaar. Teus Korporaal zette ze op een rij en sprak ook met de uit die regio komende Yara Kastelijn over haar grote successen in het veldrijden maar vooral op haar stijgende prestaties op de weg.
De Jofro. Een kleurrijke figuur in de Brabantse wielersport van de zestiger jaren. Met deze door Jos Wouters opgezette Capélux-wielerploeg was hij trendsetter voor de later in Brabant gesponsorde amateurploegen. Hans van Eck haalde de story boven. Het is even geleden maar een huldebetoon aan de fantastische Olympische en WK resultaten van Harrie Lavreysen is in deze Helden op zijn plaats. Cees van Keulen zorgde voor tekst en foto’s. Hans Brankaert en Bart van de Ven zijn andere toppers in dit nummer en columns van Jace van de Ven en Jan Hertman mogen niet ontbreken.


ISBN
9789460210549
Pagina's
100
Verschenen
NUR
461
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sportliteratuur Uitgeverij