Boekhandel Douwes Den Haag

De integere rechter

Ethiek en praktijk van het rechterlijk beroep

Derk Venema & Arie-Jan Kwak

De integere rechter

De integere rechter

Ethiek en praktijk van het rechterlijk beroep

De integere rechter

 

Dit boek bespreekt de rechterlijke beroepsethiek en reflecteert op de concrete dilemma’s waarmee de rechter in zijn werk en privéleven geconfronteerd kan worden.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 47,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De integere rechter

De integriteit van de rechter is, net als die van andere publieke functionarissen, steeds vaker onderwerp van discussie en kritiek. Maar wat houdt integriteit precies in? De integere rechter gaat uit van het idee dat integriteit bestaat uit trouw van de rechterlijk ambtenaar aan de eigen institutionele waarden en normen. Integriteit is dus een overkoepelende norm die voor de rechter voorschrijft dat hij zich consequent onpartijdig, onafhankelijk, autonoom en professioneel gedraagt.

De integere rechter biedt zowel een theoretische bespreking van rechterlijke beroepsethiek als een meer praktische reflectie op de concrete dilemma’s waarmee de rechter in zijn werk en privéleven geconfronteerd kan worden. Het biedt verder een bespreking van de rechterlijke onpartijdigheid en onafhankelijkheid in de context van de democratische rechtsstaat en van autonomie en professionaliteit in de context van de moderne rechterlijke organisatie.

Voor rechters geeft dit boek een aanzet tot systematische reflectie over de ethische kanten van hun beroep. Voor andere juristen en niet-juristen biedt het een interessante inkijk in het werk en het leven van rechters.


ISBN
9789462127401
Pagina's
212
Verschenen
NUR
820
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch

Recht