Boekhandel Douwes Den Haag

Regiojournalistiek in spagaat

de kwaliteit van het redactieproces in de regionale journalistiek; een case-studie

Kees Buijs

Regiojournalistiek in spagaat

Regiojournalistiek in spagaat

de kwaliteit van het redactieproces in de regionale journalistiek; een case-studie

Regiojournalistiek in spagaat

 

De kwaliteit van regionale nieuwsvoorziening hangt in hoge mate af van de kwaliteit van editieredacties van regionale dagbladen. Maar de regionale dagbladen staan onder druk. Wat betekent dit voor het dagelijkse proces van nieuwsselectie, nieuwsgaring en productie in stad en streek?


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 47,00

Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Regiojournalistiek in spagaat

De kwaliteit van regionale nieuwsvoorziening hangt in hoge mate af van de kwaliteit van editieredacties van regionale dagbladen. Maar de regionale dagbladen staan onder druk. Wat betekent dit voor het dagelijkse proces van nieuwsselectie, nieuwsgaring en productie in stad en streek? Kees Buijs deed etnografisch onderzoek op drie editieredacties van Wegenerkranten, bracht structuren in het redactieproces in kaart, noteerde motieven en keuzes van redacteuren, en signaleerde spanningen tussen de dagelijkse praktijk en wat hoofdredacties en redacteuren zeggen na te streven. Het onderzoek maakt onder meer duidelijk dat editieredacties in het dagelijkse redactieproces amper de meerwaarde van collectieve kennis en expertise en van crossmediale mogelijkheden benutten. Terwijl buiten de mediastorm woedt, is daar in de journalistieke praktijk weinig van te merken. De productieslag voor de krant is toonaangevend. Redacties komen minder aan onderscheidende, verdiepende berichtgeving toe dan men nastreeft. Editieredacteuren zeggen meer dan vroeger rekening te houden met hun lezers, maar houden hen in hun dagelijks werk op afstand.

Kees Buijs (1945) werkte in uiteenlopende journalistieke functies bij regionale dagbladen, was lid van de Raad voor de Journalistiek en het Katholiek Instituut voor Massamedia, en is als docent verbonden aan de sectie communicatiewetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen.


ISBN
9789462364844
Verschenen
NUR
813
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom Lemma uitgevers

Journalistiek
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren