Boekhandel Douwes Den Haag

Het ontslagrecht in de praktijk

A.D.M. van Rijs & S. Klingeman & A. van Drongelen & J. van Drongelen

Het ontslagrecht in de praktijk

Het ontslagrecht in de praktijk

Het ontslagrecht in de praktijk

 

Ontslag is in veel gevallen een ingrijpend gebeuren. De werknemer moet bij een (dreigend) ontslag op zoek naar een nieuwe werkkring en kan geconfronteerd worden met een al dan niet langdurige periode van werkloosheid.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 27,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Het ontslagrecht in de praktijk

Ontslag is in veel gevallen een ingrijpend gebeuren. De werknemer moet bij een (dreigend) ontslag op zoek naar een nieuwe werkkring en kan geconfronteerd worden met een al dan niet langdurige periode van werkloosheid. Dit kan onzekerheid, statusverlies en inkomensachteruitgang met zich brengen. Er moet dus ook niet al te lichtzinnig over ontslag worden gesproken. Er wordt wel eens een vergelijking gemaakt met een rouwproces om aan te geven wat het effect is van het (moeten) verwerken van een gedwongen ontslag, zeker als een werknemer tientallen jaren bij dezelfde werkgever werkzaam is geweest. Ook voor de werkgever is een ontslag geen eenvoudige opgave. Hij zet in de meeste gevallen de eerste stap om de arbeidsrelatie te beëindigen. Daarbij spelen uiteenlopende motieven een rol, bedrijfseconomische en bedrijfsorganisatorische motieven, in de werknemer zelf gelegen redenen en een verstoorde arbeidsrelatie. Bij bedrijfseconomische motieven moet de werkgever een keuze maken; welke werknemers blijven en wie wordt ontslagen? Welke procedure moet worden gevolgd? Als de werkgever niet oplet, kan het effectueren van het ontslag worden vertraagd en kan hij schadevergoeding moeten betalen. Ontslag heeft dus gevolgen voor zijn bedrijfsvoering en ondernemingsbeleid.
Dit boek – de titel zegt het al – is geen theoretische beschouwing over het ontslagrecht. De doelstelling van het boek is zo nauw mogelijk te vertrekken vanuit en aan te sluiten bij situaties in de ontslagpraktijk.

In de 4e druk zijn verwerkt: de Wet arbeidsmarkt in balans en de wet van 11 juli 2018, met de regeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid. Laatstgenoemde wetten treden eerst (deels) op 1 januari 2020 of op 1 april 2020 in werking, maar zijn al verwerkt. Verder zijn verwerkt: de Regeling compensatie transitievergoeding langdurige arbeidsongeschiktheid, een wijziging van de Regeling ketenbepaling bijzondere functies en hogere vergoeding kantonrechter, het Besluit werkgebieden UWV 2019 en de nieuwe uitvoeringsregels van het UWV bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid.


ISBN
9789462512078
Pagina's
338
Verschenen
NUR
825
Druk
4
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij Paris B.V.

Arbeids- en sociale zekerheidsrecht
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren