Boekhandel Douwes Den Haag

In het licht van Cuyp

Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner

Sander Paarlberg e.a.

In het licht van Cuyp

In het licht van Cuyp

Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner

In het licht van Cuyp

 

In de achttiende eeuw werd Cuyp ongekend populair in Groot-Brittannie, zijn werk mocht in geen country house ontbreken.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 29,95

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving In het licht van Cuyp

Aelbert Cuyp (1620-1691) is een van de belangrijkste landschapsschilders uit de zeventiende eeuw.

Tegenwoordig is de kunstenaar uit Dordrecht internationaal bekend en geliefd om zijn in gouden zonlicht badende landschappen – veelal gestoffeerd met herders, ruiters en vee – en havengezichten vol zeilschepen en vaak met het silhouet van zijn geboortestad op de achtergrond.

In zijn eigen tijd was Cuyp echter een volstrekt lokale kunstenaar.
Pas halverwege de achttiende eeuw werd zijn werk in het buitenland ontdekt, eerst en vooral in Engeland. Daar ontstond zelfs een ware Cuyp-rage.

In In het licht van Cuyp staat de impact van Cuyp op de Britse landschapschilderkunst centraal. Naast Cuyps eigen zonovergoten landschappen en verstilde riviergezichten zijn ook werken van grootheden als Thomas Gainsborough, John Constable en J.M.W. Turner te zien.
Deze Engelse kunstenaars en minder bekende meesters als Richard Wilson, John Crome en Augustus Wall Callcott hadden een diepe bewondering voor hun Hollandse voorganger en hebben zich dikwijls laten inspireren door de gouden nevel en de monumentale koeien in Cuyps schilderijen.

Voor de tentoonstelling en de rijk geïllustreerde catalogus is jarenlang onderzoek verricht door een team van Nederlandse en Engelse kunsthistorici, waarbij verrassende feiten over de Cuyp-manie en Cuyps
betekenis voor de Britse landschapsschilderkunst naar boven zijn gekomen.


ISBN
9789462584556
Pagina's
240
Verschenen
NUR
646
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS

Beeldende kunst