Boekhandel Douwes Den Haag

Brueghel en tijdgenoten

Kunst als verborgen verzet?

Dorien Tamis & Lars Hendrikman

Brueghel en tijdgenoten

Brueghel en tijdgenoten

Kunst als verborgen verzet?

Brueghel en tijdgenoten

 

De woelige zestiende eeuw trok niet alleen diepe voren door de Nederlandse samenleving, maar liet ook duidelijk zijn sporen na in de kunst. De beeldenstorm, de Spaanse bezetting, de opstand, soms zien we er bewijs van.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 32,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Brueghel en tijdgenoten

De woelige zestiende eeuw trok niet alleen diepe voren door de Nederlandse samenleving, maar liet ook duidelijk zijn sporen na in de kunst. De beeldenstorm, de Spaanse bezetting, de opstand, soms zien we er bewijs van. Waarom dragen die Romeinse legionairs op Brueghels Kruisdraging Spaanse helmen? En wat doet die opvallende Habsburgse adelaar op hun vlag? Die staat toch voor het juk dat we willen afwerpen? En die halve maantjes en Turkse hangsnorren op Brueghels Bekering van Saulus? Het kan niet anders dan dat er een diepe betekenis achter zit. Waren de kunstenaars van de Nederlandse renaissance stiekem verzetshelden? Of toch pragmatici die zich voegden naar hun opdrachtgevers? We volgen hun spoor vanaf het einde van de middeleeuwen in luxe getijdenboeken, via vele werken van Pieter Brueghel II (‘de jonge’) tot de grote kunstenaars van de Vlaamse Barok in de zeventiende eeuw.


ISBN
9789462623156
Pagina's
232
Verschenen
NUR
644
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Waanders Uitgevers