Boekhandel Douwes Den Haag

Inleiding Nederlands sociaal recht

G.J.J. Heerma van Voss & B. Barentsen

Inleiding Nederlands sociaal recht

Inleiding Nederlands sociaal recht

Inleiding Nederlands sociaal recht

 

Dit boek behandelt op een toegankelijke manier de hoofdlijnen van het Nederlandse sociaal recht.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis

€ 63,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Inleiding Nederlands sociaal recht

Dit boek behandelt op een toegankelijke manier de hoofdlijnen van het Nederlandse sociaal recht. Het begrip sociaal recht wordt gebruikt als overkoepelende benaming voor het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. De term heeft betrekking op alle aspecten van arbeid in ondergeschikt verband en daarmee samenhangende voorzieningen. Het boek bestaat uit drie delen.

Het eerste en grootste deel van het boek heeft betrekking op het individuele arbeidsrecht. Nadat de verschillende soorten arbeidsverhoudingen zijn behandeld, wordt in dit deel de nadruk gelegd op de arbeidsovereenkomst. Achtereenvolgens komen de toepasselijke rechtsbronnen, de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst, de belangrijkste verplichtingen van werknemer en werkgever, de gevolgen van onderbreking van de arbeid, het arbeidsomstandighedenrecht en de wijzigingen de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst (het ontslagrecht) aanbod.

In het tweede deel wordt de aandacht gericht op het collectieve arbeidsrecht. Dit deel begint met de organisatie van de werkgeversĀ­ en werknemersorganisaties en de wijze waarop deze een rol spelen in de vorming van het sociaal recht. Daarna worden de totstandkoming, de inhoud en de juridische werking van de collectieve arbeidsovereenkomst, het recht op collectieve actie (waaronder het stakingsrecht) en het medezeggenschapsrecht (met de ondernemingsraad) besproken.

Het derde deel behandelt ten slotte het socialezekerheidsrecht. In dit deel worden eerst de verschillende facetten van het stelsel van sociale zekerheid behandeld. Vervolgens wordt uitvoerig stilgestaan bij de regelingen voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarna worden de overige sociale verzekeringen en de sociale voorzieningen (zoals de bijstand) aan de orde gesteld.

Primair geschreven voor rechtenstudenten in de bachelorfase van de academische studie, kan het boek ook van nut zijn voor anderen die willen kennismaken met het sociaal recht. Verwijzingen naar de vindplaatsen in de wet en de belangrijkste jurisprudentie en vakliteratuur, alsmede registers op wetgeving, rechtspraak en trefwoorden maken het boek bruikbaar als ingang tot verdere studie van het sociaal recht.


ISBN
9789462909175
Pagina's
352
Verschenen
NUR
825
Druk
13
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch