Boekhandel Douwes Den Haag

De beste krant van Europa

Johan Luzac (1746-1807) en de Gazette de Leyde

Peter van Dijk

De beste krant van Europa

De beste krant van Europa

Johan Luzac (1746-1807) en de Gazette de Leyde

De beste krant van Europa

 

In de achttiende eeuw werd er in Leiden een beroemde krant gepubliceerd, de Gazette de Leyde. De Gazette was de eerste kwaliteitskrant ter wereld. Machthebbers en intellectuelen in heel Europa lazen hem.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 22,99

Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving De beste krant van Europa

In de achttiende eeuw werd er in Leiden een beroemde krant gepubliceerd, de Gazette de Leyde. De Gazette was de eerste kwaliteitskrant ter wereld. Machthebbers en intellectuelen in heel Europa lazen hem. In de Gazette las de elite over de Amerikaanse vrijheidsstrijd, die grote invloed zou hebben op de Franse revolutie en de patriottische tijd in Nederland.

De hoofdredacteur van de Gazette was Johan Luzac, tevens hoogleraar Grieks en Vaderlandse Geschiedenis. Hij stond bekend als een meelevend en vriendelijk mens. In zijn positie als hoofdredacteur werd hij bewonderd, maar door een enkeling gehaat. Onder zijn vijanden bevond zich zijn zwager Wybo Fijnje, een felle patriot en journalist, die de enige dictator werd die Nederland gekend heeft. Gelukkig voor Luzac duurde dit nog geen vijf maanden, maar dat was genoeg voor Fijnje om hem van zijn krant en baan te beroven. Luzac vocht jarenlang om eerherstel, kreeg zijn baan terug, maar niet zijn krant. Hij kon maar kort van zijn overwinning genieten. Tijdens de Leidse buskruitramp vloog hij in 1807 de lucht in.


ISBN
9789463726801
Pagina's
240
Verschenen
NUR
685
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam University Press

Nieuwe geschiedenis (1500-1870)
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren