Boekhandel Douwes Den Haag

Moederland

Perkins Gilman, Charlotte

Moederland

Moederland

Moederland

 

De utopische roman Moederland, een van de belangrijkste werken uit het oeuvre van Charlotte Perkins Gilman, werd voor het eerst gepubliceerd in 1915 en is meer dan een eeuw nog steeds brandend actueel.


Leverbaar

€ 22,50

Ophalen: Nu 4 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving Moederland

De utopische roman Moederland, een van de belangrijkste werken uit het oeuvre van Charlotte Perkins Gilman, werd voor het eerst gepubliceerd in 1915 en is meer dan een eeuw nog steeds brandend actueel. In Moederland presenteert Gilman geenszins een voorstelling van de ideale samenleving, maar laat ze haar protagonisten in dialoog gaan over thema’s als gender, zelfontplooiing en gemeenschapszin tegenover individualiteit. Het werk houdt de lezer een spiegel voor en spoort aan om te reflecteren op het karakter van onze maatschappij en onze rol erin.Charlotte Perkins Gilman (1860–1935) wordt wereldwijd aanschouwd als een van de belangrijkste en eerste feministische schrijvers. Gilman, die ook socioloog was en zelfbenoemd humanist, gaf wereldwijd lezingen over de sociaal-economische positie van de vrouw. Al haar opvattingen en ideeën verwerkte ze in haar veelbesproken romans en verhalen, waarvan Moederland en Het gele behang het bekendst zijn. Haar vooruitstrevende opvattingen maakten Gilman een rolmodel voor alle volgende generaties feministen. Op haar ideeën werd voortgeborduurd door onder anderen Simone de Beauvoir en Iris Murdoch. Gilman wordt vaak de Amerikaanse tweelingzus van Virginia Woolf genoemd.

In Moederland geraken drie mannelijke avonturiers gefascineerd door de verhalen over een vreemd land waar alleen vrouwen en meisjes wonen en gaan op expeditie. Op een bergvlakte vinden ze het van de buitenwereld afgesneden vrouwenland, waar zich na het verdwijnen van de mannelijke bevolking een maatschappelijke orde ontwikkelde zonder oorlog en overheersing. In deze ideale samenleving neemt een collectief moederschap de plaats in van religie, ideologie en onderlinge competitie.


 


ISBN
9789464071245
Pagina's
229
Verschenen
NUR
302
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Karakters

Vertaalde literaire roman, novelle