Boekhandel Douwes Den Haag

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

De conceptualisering van kwetsbaarheid en de rol van de advocaat bij de vaststelling ervan tijdens het vooronderzoek

Lore Mergaerts

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

De conceptualisering van kwetsbaarheid en de rol van de advocaat bij de vaststelling ervan tijdens het vooronderzoek

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

 

Dit boek biedt inzicht in het begrip kwetsbaarheid en in de mogelijkheden en beperkingen van hoe en wanneer kwetsbaarheid kan worden vastgesteld in de vroege stadia van de strafrechtelijke procedure.


Leverbaar

€ 95,00

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Beschrijving Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

De afgelopen jaren is de aandacht voor de procedurele waarborgen van verdachten en beklaagden in strafprocedures toegenomen, zowel op Europees als nationaal niveau. Daarbij worden de specifieke behoeften van zogenoemde kwetsbare verdachten erkend. Hoewel vaststaat dat zij een aangepaste bejegening nodig hebben, blijft het tot op heden onduidelijk wat precies onder die kwetsbaarheid moet worden verstaan en op wie de specifieke waarborgen die worden vooropgesteld precies van toepassing zijn. Op basis van een grondige analyse van de relevante bestaande Europese en Belgische regelgeving en rechtspraak enerzijds en de wetenschappelijke (voornamelijk rechtspsychologische) literatuur anderzijds, biedt dit boek een diepgaand inzicht in de kwetsbaarheid van verdachten.

Daarnaast gaat de auteur in op de complexiteit van de vroegtijdige vaststelling van de kwetsbaarheid van verdachten. Dit blijkt een cruciale, maar moeilijke taak voor zowel advocatuur, politie als magistratuur, met als gevolg dat de kwetsbaarheid van een aanzienlijk aantal verdachten niet (tijdig) wordt herkend. Het is nochtans de taak van de advocaat om de kwetsbaarheid van een verdachte te compenseren.

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure biedt op basis van een theoretisch­-juridische analyse en interviews met strafrechtadvocaten inzicht in het begrip kwetsbaarheid en in de mogelijkheden en beperkingen van hoe en wanneer kwetsbaarheid kan worden vastgesteld in de vroege stadia van de strafrechtelijke procedure. Aangezien het voor de advocaat niet vanzelfsprekend of makkelijk is om de kwetsbaarheid van een verdachte in te schatten, bevat dit boek tevens een, op basis van de meerwaarde en beperkingen van bestaande instrumenten ontworpen, leidraad met aandachtspunten en indicatoren om hen te helpen de kwetsbaarheid vast te stellen tijdens het strafrechtelijk vooronderzoek.


ISBN
9789464442434
Verschenen
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Boom juridisch Antwerpen

Strafrecht en strafprocesrecht