Naoorlogse strijd om cultuur en identiteit
Naoorlogse strijd om cultuur en identiteit
In de discussie over de multiculturele samenleving wordt vaak vergeten dat meer dan een miljoen Nederlanders een band met het Nederlands-Indische koloniale verleden hebben. In Ons Indisch erfgoed gaat Lizzy van Leeuwen de culturele en politieke sporen na van Indische Nederlanders in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog.
Ophalen: Nu 3 op voorraad in de winkel
Leverbaar
In de discussie over de multiculturele samenleving wordt vaak vergeten dat meer dan een miljoen Nederlanders een band met het Nederlands-Indische koloniale verleden hebben. In Ons Indisch erfgoed gaat Lizzy van Leeuwen de culturele en politieke sporen na van Indische Nederlanders in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van hun culturele inbedding vertelt het verhaal van een groeiende en omstreden claim op Indisch erfgoed. Maar de vraag is of het Indisch erfgoed exclusief tot de politieke agenda van Indische Nederlanders behoort. Of heeft de Hollandse samenleving ook belang bij deze culturele erfenis? Wie of wat is Indisch?
Aan de hand van de Tong-Tongbeweging van Tjalie Robinson, de Pasar Malam Besars, de Indorock, de controverse rond Tante Lien, polemieken tussen indos en totoks, de opkomst en ondergang van het Indisch Huis, het Indische literaire leven, de opkomst van de derde generatie en de eeuwige Indische eetcultuur legt het boek veel bloot over de Indische politieke omstandigheden in Nederland. Het boek leidde tot ophef in Indisch Nederland. In deze herziene uitgave zijn twee brandende thema's toegevoegd en uitgediept: de Indische Kwestie en de Indische aspecten van het recente grote dekolonisatieonderzoek.