Boekhandel Douwes Den Haag

Musik Maluku

De geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku

Victor Joseph & Rein Spoorman

Musik Maluku

Musik Maluku

De geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku

Musik Maluku

 

Musik Maluku De geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku Victor Joseph en Rein Spoorman Musik Maluku is een naslagwerk over Molukse muziek, met 254 pagina’s, meer dan 400 foto’s, namen van soloartiesten en ensembles.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 16,50


Beschrijving Musik Maluku

Musik Maluku
De geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku
Victor Joseph en Rein Spoorman

Musik Maluku is een naslagwerk over Molukse muziek, met 254 pagina’s, meer dan 400 foto’s, namen van soloartiesten en ensembles.

Musik Maluku levert een bijdrage aan het vastleggen van de muzikale erfenis van de Molukse cultuur en is een eerbetoon aan de mensen die deze muziek levend hebben gehouden.

Musik Maluku belicht de geschiedenis van de Molukse muziekbeoefenaars in Nederland, vanaf de Hawaii-muziek, krontjong, Indorock, lagu-lagu ensembles, kerkkoren, zanggroepen, fluit-ensembles, tifa en totobuang (spelers en bouwers) funk en experimentele pop, tot de moderne tijd. In het boek komen ook de traditionele muziekinstrumenten, de toonaangevende artiesten en de recente activiteiten op de Molukken aan bod.

Met de komst van de Molukkers naar Nederland in 1951 kwam ook de rijke muzikale erfenis mee. In Nederland is het cultureel erfgoed van generatie op generatie overgedragen en verder ontwikkeld en hebben Molukkers hun stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de jaren vijftig scoorden Molukse ensembles in Nederland hits. In de jaren daarna wisten meerdere Molukse artiesten en groepen ook landelijk successen te boeken.

Musik Maluku is opgebouwd uit vier hoofdstukken met een thematische en chronologische structuur. Na een beknopte inleiding over de geografie en de voorgeschiedenis volgt een hoofdstuk over de muziek van Maluku, waaronder de toonaangevende muziekbeoefenaars vanuit Jakarta. Het centrale hoofdstuk is gewijd aan de muzikale uitingen van artiesten met een Molukse achtergrond in Nederland. Het laatste hoofdstuk belicht de muzikale contacten over en weer.

In het boek is zoveel mogelijk kennis, ervaring en informatie uit diverse Nederlandse en Indonesische bronnen samengebundeld.
Naast gesprekken met contactpersonen en musici uit de Molukse gemeenschap in Nederland spraken de auteurs in Jakarta en in Ambon met Molukse artiesten en vertegenwoordigers van instellingen en onderhielden daarna contacten middels sociale media. Op de website van het project (www.musikmaluku.nl) staat achtergrondinformatie en diverse verslagen van het werkbezoek.


De auteurs

Victor Joseph komt uit de mediawereld. Hij was redacteur en verslaggever voor het NPS radio 5 programma ‘Suara Maluku’. Ook was hij werkzaam bij het Brabants- en Eindhovens Dagblad, het maandblad Marinjo en het NTR-programma ‘Dichtbij Nederland’. Joseph organiseerde optredens van artiesten uit Nederland in Indonesië en de Molukken en was betrokken bij de opzet van diverse events, zoals het internationale driedaagse ‘Ambon Jazz Plus Festival’, de ‘Cahaya Maluku’ in diverse theaters in Nederland en de interviews voor het boek ‘Astaganaga, 50 jaar Massada’.

Rein Spoorman is musicoloog, muziekdocent en musicus. Als staflid bij Paradiso was hij verantwoordelijk voor de programmering van niet-westerse muziek en van culturele evenementen (waaronder de Molukse groepen). Hij werkte bij de platenmaatschappij PANrecords en als conservator muziek, dans en immaterieel erfgoed bij het Tropenmuseum Amsterdam. Spoorman speelde onder meer in het Moluccan Moods Orchestra, deed onderzoek naar de Hobbel-collectie (een serie schellakplaten met Molukse muziek uit 1948) en maakte voor de Concertzender een serie uitzendingen onder de naam Musica Maluku.


ISBN
9789464812480
Pagina's
254
Verschenen
NUR
660
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Stichting Instituut Multiculturele Muziek Studies