Accent op Nederland en België
Accent op Nederland en België
Om een modelspoorweg tot de verbeelding te laten spreken, zou deze – als het ware – een driedimensionale weerspiegeling moeten zijn van een spoorlijn die in het echt zou kunnen bestaan.
Leverbaar
Om een modelspoorweg tot de verbeelding te laten spreken, zou deze – als het ware – een driedimensionale weerspiegeling moeten zijn van een spoorlijn die in het echt zou kunnen bestaan. Vaste regels zijn daarbij nauwelijks te geven; iedere modelbouwer heeft immers zijn eigen fantasie, wat onvermijdelijk leidt tot een persoonlijke keuze van het thema en uitwerking van het ontwerp. Dit praktijkboek wil daarbij behulpzaam zijn. Het geeft algemene informatie over schalen, tijdperken, het kiezen van een thema, het landschapsontwerp en de presentatie van een modelspoorweg. Aan de hand van veel duidelijke tekeningen en foto’s wordt uitgelegd hoe een degelijke onderbouw is te maken, het bedrijfszeker leggen van de sporen en de afwerking van het spoor met zijn directe omgeving. Gedetailleerd wordt ingegaan op het zelf bouwen van wissels, het seinwezen, de bovenleiding en kunstwerken. Het Praktijkboek Modelspoorwegen onderscheidt zich van andere modelspoorboeken door de benadering vanuit de Nederlandse en Belgische omstandigheden, zonder de aandacht voor spoorse thema’s van elders uit het oog te verliezen. Het is een onmisbaar handboek voor iedereen die een modelspoorweg wil bouwen.
Auteur Gerard Tombroek draait al decennia mee in de modelspoorwereld, als modelbouwer, publicist en fotograaf in spoorwegtijdschriften in binnen- en buitenland. Hij was een van de grondleggers van de modulaire modelspoorwegen in Nederland en van zijn hand verschenen de standaardwerken de Nederlandse modelspoorweg en Het Praktijkboek Modelspoorwegen.