Boekhandel Douwes Den Haag

Rijksmuseum Reeks

Nataraja

De goddelijke danser

Anna A. Ślączka

Nataraja

Rijksmuseum Reeks

Nataraja

De goddelijke danser

Rijksmuseum Reeks: Nataraja

 

De monumentale bronzen Shiva in de collectie van het Rijksmuseum is een van de grootste trekpleisters van het Aziatisch Paviljoen. De hindoegod danst met zijn armen sierlijk gebogen en zijn linkerbeen hoog opgetrokken.


Niet leverbaar

€ 9,00

Niet leverbaar


Beschrijving Rijksmuseum Reeks: Nataraja

De monumentale bronzen Shiva in de collectie van het Rijksmuseum is een van de grootste trekpleisters van het Aziatisch Paviljoen. De hindoegod danst met zijn armen sierlijk gebogen en zijn linkerbeen hoog opgetrokken. Zijn lange haarlokken waaieren uit rond zijn hoofd. Op zijn gezicht een serene glimlach.

Deze specifieke voorstelling van de dansende Shiva ‒ Nataraja, 'Koning van de dansers' ‒ groeide wereldwijd uit tot een van de bekendste symbolen van het hindoeïsme. Daarom is het des te opmerkelijker dat niemand precies weet waarom het Nataraja-type werd bedacht, waarom dit er juist zo uitziet en wat het werkelijk voorstelt.

In dit boekje meer over de dansende Shiva in de kunst en over de ontwikkeling en betekenis van de Nataraja-voorstelling. Uiteraard is er speciale aandacht voor de imposante Shiva in het Rijksmuseum, voor zijn oorspronkelijke functie als processiebeeld en voor de buitengewoon virtuoze wijze waarop hij is gemaakt ‒ iets wat zelfs met de moderne technologische hulpmiddelen een ware krachttoer zou zijn geweest.


ISBN
9789492660091
Pagina's
64
Verschenen
Serie
Rijksmuseum Reeks
NUR
640
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijksmuseum Amsterdam

Kunst en Cultuur
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren