Amerika's politieke geweten
Amerika's politieke geweten
“I love Reinhold Niebuhr. Hij is mijn favoriete denker” zei BARACK OBAMA In 1948 riep Time magazine Niebuhr (1892-1971) uit tot ‘persoon van het jaar’, zoals Taylor Swift in 2024. Zo invloedrijk was deze predikant, hoogleraar ethiek, en voormalig pacifist.
Leverbaar
“I love Reinhold Niebuhr. Hij is mijn favoriete denker” zei BARACK OBAMA
In 1948 riep Time magazine Niebuhr (1892-1971) uit tot ‘persoon van het jaar’, zoals Taylor Swift in 2024. Zo invloedrijk was deze predikant, hoogleraar ethiek, en voormalig pacifist. Hij wist hoofd en hart van miljoenen Amerikanen te raken met zijn morele pleidooi voor een verantwoordelijke samenleving, dat de VS in WO II zou moeten interveniëren, dat joden recht hebben op een eigen staat Israël, en zwarten gelijke rechten moeten hebben. Hij betoogde vanuit een fundamentele kijk op geloof, politiek en de aard van de mens, vaak tegen de tijdgeest in. Niebuhr wees de weg en liep voor de troepen uit.
Veel bekende politici en denkers - variërend van Jimmy Carter tot Barack Obama, van Martin Luther King en Billy Graham tot Abraham J. Heschel - zijn sterk beïnvloed door Niebuhr. Historicus Arthur Schlesinger noemde hem “de meest invloedrijke Amerikaanse theoloog van de twintigste eeuw”.
Dit toegankelijke boek geeft een boeiend inzicht in het leven en werk van de predikant en hoogleraar, én in het Amerika van de twintigste eeuw. Zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan zijn activisme en zijn vele geschriften over de relatie tussen geloof, politiek en de menselijke natuur. Het boek stimuleert al lezende om na te denken over geloof, macht en politiek; over eigenbelang, groepsbelang en algemeen belang; én om inzicht te krijgen in de geschiedenis.
Auteur is dr. JEREMY SABELLA, lector Religie en Politiek in de VS. Aan zijn boek werkten ander anderen mee Jimmy Carter, David Brooks, Cornel West, Stanley Hauerwas en Susannah Heschel. Lees gratis de inleiding door auteur Jeremy Sabella
“Idealen zonder macht leidt gemakkelijk tot holle retoriek. Macht zonder idealen mondt al snel uit in crimineel gedrag. Wie geïnteresseerd is in het wezen van de politiek – als politicus of als waarnemer – kan veel van Niebuhr leren.”
— AREND JAN BOEKESTIJN
“Samenlevingen verlopen volgens andere wetmatigheden dan de processen tussen individuele mensen. Reinhold Niebuhr maakte dit onderscheid al in de titel van zijn boek ‘Moral Man and Immoral Society’.” … “Zijn boek ‘The Irony of American History’ is indrukwekkend.”
— JONATHAN SACKS
"Niebuhr's 'Moral Man and Immoral Society' is tot op de dag van vandaag de belangrijkste tekst over christelijke ethiek."
— PROF. CORNEL WEST
"Een must-read in deze tijd van internationale conflicten, radicalisering en polarisatie."
— BEATRICE DE GRAAF