Boekhandel Douwes Den Haag

Ret deel 1 en 2

Deel 1 - van Parkwagen tot Düwag en deel 2 - van bus, tram en metrobouw

Ret deel 1 en 2

Ret deel 1 en 2

Deel 1 - van Parkwagen tot Düwag en deel 2 - van bus, tram en metrobouw

Ret deel 1 en 2

 

Het is april 1947 wanneer Koningin Wilhelmina voor de derde keer na de bevrijding een bezoek aan het zo gehavende Rotterdam brengt. Tientallen extra trams brengen duizenden Rotterdammers naar het Feijenoord Stadion om daar samen met hun Koningin het bevrijdingsfeest bij te wonen.


Leverbaar

€ 14,95

Levertijd: 5 tot 10 werkdagen


Beschrijving Ret deel 1 en 2

Het is april 1947 wanneer Koningin Wilhelmina voor de derde keer na de bevrijding een bezoek aan het zo gehavende Rotterdam brengt. Tientallen extra trams brengen duizenden Rotterdammers naar het Feijenoord Stadion om daar samen met hun Koningin het bevrijdingsfeest bij te wonen.

In datzelfde jaar doet een grote afvaardiging van de RET-sportvereniging mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Het vervoer per Kromhout- en Saurerbus richting Gelderland krijgt ruime aandacht.

Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kees Rijvers samen in de voorhoede tegen de Belgen. Opnieuw staat een groot aantal extra trams gereed om de voetballiefhebbers naar het Stadion te brengen. Vooral de inzet van veel aanhangwagens van de serie 1100 valt op. Na afloop van de wedstrijd worden heel wat tweeassige Parkwagens ingezet voor de terugtocht.

De jaren zestig vormen voor de RET een turbulente periode. Nieuw Zwitsers en Duits materieel, veel aanpassingen van het net aan de zo ingrijpende metrobouw, lijnen die worden opgeheven en in dienst gesteld. U krijgt het allemaal te zien.

De kleuropnamen uit de jaren 1965-1968 tonen U het RET-net op diverse, zeer strategische locaties. U komt ze allemaal tegen: vierassers met en zonder aanhangwagens serie 1001, Allan-stellen, kleine en grote Schindlers, de eerste Düwags en echt niet alleen op hun eigen lijn. Wat dacht U van een vooroorlogs tramstel op lijn 4 richting Schiedam?

Het is 24 augustus 1946. De stichting Tram-Archief herdenkt het feit dat zij een jaar geleden officieel met haar werkzaamheden is begonnen. Het hoogtepunt van de feestdag wordt gevormd door een feestrit met drie tramstellen: motorrijtuig 11 met volgrijtuig 327, de 119 met de open bijwagen 284 en Parkwagen 195. Met de molen op het Oostplein op de achtergrond ziet U 4-assers van lijn 1 en de nieuwe Allan-motorwagen 571. De lijnen 4 en 8 komt U tegen bij het eindpunt Koemarkt en op de Schiedamseweg. Een heel bijzonder beeld levert de combinatie van de 572 met bijbehorende aanhangwagen op: een Allan-motorwagen met beugel voor!

De opnamen van de bekende schrijver, RET-er en Rotterdamkenner Frits van Zonneveld tonen U de stad tijdens de metrobouw. Bouwdokken, hulpbruggen, echte stoomheimachines, omgelegde tramlijnen, de bouw van kolommen voor het tracé door Zuid en station Zuidplein, U krijgt het allemaal te zien. Ook boeiende facetten van het busbedrijf zoals lijn 57 Lusthofstraat-Prins Alexanderpolder-de Alaska Express-, wederopbouwritten met een stoet Saurers en o.a. buslijn 33 naar Overschie staan op het programma. Bovendien kijkt U toe bij werkzaamheden in de oude werkplaats aan de Isaäc Hubertstraat en de verhuizing naar de Kleiweg waartoe lijn 10 verlengd dient te worden. De nieuwe werkplaats komt in beeld wanneer Düwag 367 per dieplader en treinwagon wordt aangevoerd en vierasser 432 gereed wordt gemaakt voor zijn laatste rit naar de sloper.

De unieke kolentram van de electriciteitscentrale aan de Galileïstraat komt ruim aan bod.

De kleurenfilm richt zich op de op te heffen lijnen 1, 11 en 22 met zijn kleine Schindlers en de steeds weer verschuivende tramsporen op de Coolsingel bij de van Oldebarneveltstraat met de lijnen 2, 3, 9 en 15. De voetbaltrams naar zowel het Feijenoord- als het Sparta-stadion rijden weer als vanouds. De oude en de nieuwe lijn 5 worden gevolgd maar een ontsporing van de 602 maakt hieraan een abrupt einde.


ISBN
2000000000206
Verschenen
NUR
464
Uitvoering
DVD video
Taal
Nederlands
Uitgever
Groenendal