Boekhandel Douwes Den Haag

De identiteitsval

Het gevaar van groepsidentiteit en het pad naar een gelijkwaardige democratie

Yascha Mounk

De identiteitsval

De identiteitsval

Het gevaar van groepsidentiteit en het pad naar een gelijkwaardige democratie

De identiteitsval

 

Hoe de woke-beweging extreemrechts onbedoeld in de hand werkt Gedurende een groot deel van de geschiedenis zijn etnische, religieuze en seksuele minderheden al dan niet met geweld onderdrukt. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die in sociale rechtvaardigheid geloven vinden dat deze minderheden hun identiteit op de voorgrond moeten plaatsen om gelijkwaardigheid te bereiken.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 30,99


Beschrijving De identiteitsval

Hoe de woke-beweging extreemrechts onbedoeld in de hand werkt


Gedurende een groot deel van de geschiedenis zijn etnische, religieuze en seksuele minderheden al dan niet met geweld onderdrukt. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die in sociale rechtvaardigheid geloven vinden dat deze minderheden hun identiteit op de voorgrond moeten plaatsen om gelijkwaardigheid te bereiken.


De afgelopen decennia is deze overtuiging snel invloedrijk geworden, wat volgens Yascha Mounk heeft geleid tot een obsessie met groepsidentiteit. Maar de ideologie die aan deze groepsidentiteit verbonden is – ook wel bekend als wokeness – werkt extreemrechtse bewegingen onbedoeld in de hand. Ze verstikt het discours, belemmert wederzijdse culturele beïnvloeding en ontkent dat leden van verschillende groepen elkaar echt kunnen begrijpen.


In De identiteitsval gaat Mounk dieper in op de oorsprong van deze ideeën en legt hij uit waarom er met de woke-ideologie aan goedbedoelde intenties voorbij wordt gegaan. Het resulteert in een hartstochtelijk pleidooi voor de manieren waarop we échte gelijkheid kunnen bereiken.


Yascha Mounk is auteur en hoogleraar Internationale betrekkingen aan Johns Hopkins University. Hij is gespecialiseerd in de opkomst van het populisme en de liberaal-democratische crisis. Eerder verschenen van zijn hand de veelgeprezen boeken The People vs. Democracy en Het grote experiment.


Over The People vs. Democracy:
‘Boeken over de ondergang van de liberale democratie hebben de neiging te eindigen in mineur, maar de optimistische Mounk komt zowaar met oplossingen.’ ●●●● NRC


‘In The People vs. Democracy demonstreert Yascha Mounk op briljante wijze de zwakke plekken van de liberale democratie.’ de Volkskrant


Over Het grote experiment:
‘Een overtuigend en hoopvol boek over het heden en de toekomst, door een van de meest vooraanstaande democratische denkers.’ George Packer, auteur van De laatste redding


ISBN
9789000383863
Pagina's
464
Verschenen
NUR
740
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Spectrum

Mens en Maatschappij