Boekhandel Douwes Den Haag

De Europese Erfrechtverordening voor het Notariaat

een praktische handleiding

A.M. Steegmans & I. Sumner

De Europese Erfrechtverordening voor het Notariaat

De Europese Erfrechtverordening voor het Notariaat

een praktische handleiding

De Europese Erfrechtverordening voor het Notariaat

 

Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Een van de doelstellingen van de verordening is om de behandeling van een erfopvolging met grensoverschrijdende gevolgen in de Europese Unie snel, soepel en efficiënt te latenverlopen.


Leverbaar

€ 73,22

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Opsturen: levertijd 1 tot 2 werkdagen


Beschrijving De Europese Erfrechtverordening voor het Notariaat

Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Een van de doelstellingen van de verordening is om de behandeling van een erfopvolging met grensoverschrijdende gevolgen in de Europese Unie snel, soepel en efficiënt te laten
verlopen. Hiervoor is een Europese Verklaring van Erfrecht in het leven geroepen. Dit is een eenvormige verklaring om de rechten en bevoegdheden van de verschillende betrokken personen (zoals erfgenamen, executeurs, bewindvoerders) aan te tonen. In Nederland is de notaris aangewezen als bevoegde autoriteit om deze verklaring af te geven. Als notaris krijgt u dus op heel directe wijze te maken met het Europees recht en IPR. Want als u wordt betrokken bij een erfopvolging met grensoverschrijdende aspecten, zult u moeten nagaan of de verordening van toepassing is, en of er een Europese Verklaring van Erfrecht kan worden afgegeven.

Hoe doet u dat? Dit boek neemt u stap voor stap mee door de procedure voor de afgifte van een EVvE. In deze stapsgewijze benadering wordt uitgebreid stilgestaan bij relevante leerstukken en begrippen als "gewone verblijfplaats" en "renvooi". In stroomdiagrammen worden de verschillende fasen van de procedure visueel inzichtelijk gepresenteerd. Met behulp van casusposities kunt u zich het werken met de Erfrechtverordening eigen maken. In de bijlagen vindt u de teksten van de meest relevante wet- en regelgeving. De gehele tekst van de Erfrechtverordening is opgenomen en voorzien van verwijzingen naar bepalingen uit de Uitvoeringswet, andere internationale regelgeving en naar de tekst en schema's uit het boek. Zo is alle relevante informatie overzichtelijk en snel terug te vinden.

Mr. A.M. Steegmans is eigenaar van Juncto juridisch advies en training en als buitenpromovenda verbonden aan het Molengraaf Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.
Dr. mr. I. Sumner is eigenaar van Voorts Juridische Diensten en rechter-plaatsvervanger Rechtbank
Overijssel, locatie Almelo.


ISBN
9789012396943
Pagina's
230
Verschenen
NUR
828
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sdu Uitgevers