Boekhandel Douwes Den Haag

Handboek Mediation

7e vernieuwde druk

Handboek Mediation

Handboek Mediation

7e vernieuwde druk

Handboek Mediation

 

Mediation is niet meer weg te denken uit Nederland. Het Handboek Mediation gaat over de diverse toepassingen, benaderingen en werkwijzen van mediation.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld meestal de volgende dag in huis.

€ 119,25

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Leverbaar


Beschrijving Handboek Mediation

Mediation is niet meer weg te denken uit Nederland. In de afgelopen decennia heeft het zich van een nieuwe, alternatieve vorm van conflictoplossing ontwikkeld tot een professioneel vakgebied. Een vakgebied dat leeft en zich elke dag verder ontwikkelt. Het Handboek Mediation gaat over de diverse toepassingen, benaderingen en werkwijzen van mediation. Registermediators in spe moeten het gebruiken om zich voor te bereiden op het schriftelijk mediationexamen. Mediation is een multidisciplinair vakgebied en mediators hebben uiteenlopende professionele achtergronden. Dit handboek is daarom ook geschikt voor actieve mediators die hun kennis up-to-date willen houden en kennis willen nemen van de vele praktische handreikingen die het boek als naslagwerk biedt.

Mediation wordt in diverse benamingen, vormen en bijbehorende procedures, ingezet op tal van essentiële levensterreinen. Bij echtscheiding en omgang met kinderen, bij arbeidszaken, in het zakenleven, en bij strafzaken, bij conflicten tussen buren en met de overheid. Inmiddels beschikken alle rechtbanken en gerechtshoven over een ‘mediationbureau’ en is doorverwijzing door de rechterlijke macht in lopende procedures naar een gespecialiseerde mediator een normale en gerespecteerde keuze. Mediation naast rechtspraak is geen wens meer maar dagelijkse praktijk.

Handboek Mediation onderkent dat achter grote veranderingen en verschuivingen het belangrijk is om oog te blijven houden voor wat mediation in de kern haar beoefenaars inspireert en waar zij hun motivatie uit halen. Dat is het ondersteunen van mensen in persoonlijke gesprekken om iets aan hun conflicten te doen. En tot op zekere hoogte deel uit te maken van hun opluchting, erkenning van elkaars belangen, de hernieuwde verbinding en het onderlinge contact dat weer tot stand kan worden gebracht.

Deze zevende, vernieuwde druk van het Handboek Mediation kent vijf delen. In het eerste deel worden de kenmerken en theoretische uitgangspunten van mediation behandeld. Het tweede deel geeft een overzicht van de verschillende perspectieven op mediation en de verschillende benaderingen die voorkomen in de mediationpraktijk. In het derde deel worden de elementen beschreven waaruit een effectief mediationproces is opgebouwd. Het vierde deel besteedt aandacht aan de diverse contexten waarbinnen mediation zich afspeelt. In het laatste deel wordt een overzicht beschreven van de verschillende werkvelden in Nederland.

De eerste druk van het Handboek Mediation verscheen in 2001 op initiatief van Dick Bonenkamp (Merlijn Groep). Het vakgebied verbreedt en verdiept zich snel. Aan deze zevende druk heeft een scala aan auteurs met uiteenlopende achtergronden en specialismen een bijdrage geleverd, om zo een gedegen inzicht te bieden in de kennis die voor mediation onmisbaar is, en om de actuele stand van zaken in de praktijk weer te geven.

Ten slotte: het Handboek Mediation is ook geschikt als kennisbron in het kader van conflictmanagement in organisaties: doorverwijzers én aanpakkers krijgen een beter beeld van het vakgebied en krijgen handvatten aangereikt om in gesprek te gaan met conflicterende partijen over een passende aanpak van hun conflict.

Met dit alles is het Handboek Mediation inmiddels ook een must voor onder meer managers, leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, sociaaljuridisch hulpverleners, ambtenaren, accountants, rechters, notarissen en advocaten.

Het Handboek Mediation verschijnt onder redactie van Dick Bonenkamp, Jolanda Elferink, Hugo Prein, Marc Simon Thomas en Sven Zebel.

Als auteurs hebben aan deze zevende, vernieuwde druk van het Handboek Mediation meegewerkt: Dick Allewijn, Dick Bonenkamp, Chris Bos, Seth van den Bossche, Brigitte Chin-A-Fat, Janny Dierx, Jolanda Elferink, Ellen Giebels, Greetje de Haan, Francine ten Hoedt, Jiska Jonas-van Dijk, Bente London, Aukje Nauta, Hugo Prein, Casper Schouten, Eva Schutte, Marc Simon Thomas, Mayke Smit, Jacqueline Spierdijk, Wendy Versteeg, Bela de Vries, Jacques de Waart, Corné van der Wilt en Sven Zebel.


ISBN
9789012408035
Pagina's
760
Verschenen
NUR
821
Druk
7
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Sdu

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Handboek Mediation. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren