Boekhandel Douwes Den Haag

Handboek voor Toegankelijkheid

over de ergonomie van buitenruimten, gebouwen en woningen

Maarten Wijk

Handboek voor Toegankelijkheid

Handboek voor Toegankelijkheid

over de ergonomie van buitenruimten, gebouwen en woningen

Handboek voor Toegankelijkheid

 

Bevat ergonomische aspecten bij programmeren/ontwerpen/bouwen/beheren van stedelijke inrichting/gebouwen/woningen en is voor iedereen die betrokken is bij beheer/ontwerp/inrichting van de omgeving.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis

€ 196,20

Bezorgen: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld volgende dag in huis


Beschrijving Handboek voor Toegankelijkheid

© Vakmedianet BouwCommunities
website: www.vakmedianet.nl
e-mail: bouwkosten@vakmedianet.nl
telnr: 088 58 40 600
_______________________________________
7e herziene druk.
Dit handboek belicht de ergonomische aspecten bij het programmeren, ontwerpen, bouwen en beheren van voor iedereen toegankelijke stedelijke inrichting, gebouwen en woningen. Het boek is bestemd voor iedereen die betrokken is of betrokken kan zijn bij het beheer, het ontwerp en inrichting van de fysieke omgeving. Deze uitgave vervangt het bekende naslagwerk 'Geboden Toegang' dat in Nederland vanaf de eerste druk (1973) tot en met de elfde druk als referentie voor toegankelijkheidsrichtlijnen diende.

DEEL A geeft een definitie voor het begrip toegankelijkheid en beschrijft de hiervan afgeleide begrippen, zoals praktisch, veilig, gezond en flexibel gebruik. Deel A beschrijft vervolgens hoe mensen in hun waarnemingsvermogen, begrip en handelingsvaardigheden kunnen verschillen, om duidelijk te maken, dat het zogenoemde ‘kritisch gebruik’ het meest vanzelfsprekende uitgangspunt is bij het vormgeven en inrichten van de fysieke leefomgeving. Ten slotte laat deel A zien, wat dit kritisch gebruik in algemene zin inhoudt voor de openbare ruimte, gebouwen en woningen. Deel A geeft inzicht in het belang van toegankelijkheid en is een ‘gids’ voor een goed begrip van de opbouw en inhoud van het handboek.

DEEL B beschrijft de grenswaarden voor alle omgevingsvariabelen die voor de zogenoemde ergonomische taakuitoefening in de gebouwde omgeving relevant zijn. Hierbij is het in deel A genoemde ‘kritisch gebruik’ als uitgangspunt gekozen.

DEEL C, D en E geven aandachtspunten voor de maatvoering en vormgeving van respectievelijk routes, ruimten en gebruiksobjecten in buitenruimten, gebouwen en woningen, die zijn gebaseerd op de grenswaarden van deel B.

DEEL F geeft een overzicht van publicaties die naast de algemene richtlijnen in dit handboek als specifieke richtlijn voor de toegankelijkheid van de openbare buitenruimte, gebouwen, woningen, woon-zorg-combinaties en producten kunnen worden gebruikt.

Samenvattend: Wie is geïnteresseerd in de achtergronden en uitgangspunten van toegankelijkheid, begint met deel A. Wie de ergonomische grenswaarden van een toegankelijke omgeving wil weten en de verklaring daarvoor, gaat naar deel B. Wie direct de richtlijnen zoekt bij een bepaald onderdeel van de gebouwde omgeving, vindt die in de delen C, D en E. Wie wil weten wat naast dit handboek praktische bronnen zijn raadpleegt deel F.


ISBN
9789012585057
Verschenen
NUR
826
Druk
7
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Vakmedianet BouwCommunities B.V.

Fiscaal recht
ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


meer informatie

ondertitel

serie

auteur


abonneren