Boekhandel Douwes Den Haag

Staat en recht

Het schuldige geheugen?

een onderzoek naar het gebruik van hersenonderzoek als opsporingsmethode in het licht van eisen van instrumentaliteit en rechtsbescherming

D.A.G. van Toor

Het schuldige geheugen?

Staat en recht

Het schuldige geheugen?

een onderzoek naar het gebruik van hersenonderzoek als opsporingsmethode in het licht van eisen van instrumentaliteit en rechtsbescherming

Staat en recht: Het schuldige geheugen?

 

Neurologische en neuropsychologische onderzoeksmethoden worden ook voor het straf- (proces)recht steeds belangrijker. Niet alleen bij bijvoorbeeld het vaststellen van een stoornis van de geestvermogens of het recidivegevaar kunnen deze methoden een rol spelen, ook bij het bewijzen van het ten laste gelegde feit.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 106,99

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Staat en recht: Het schuldige geheugen?

Neurologische en neuropsychologische onderzoeksmethoden worden ook voor het straf- (proces)recht steeds belangrijker. Niet alleen bij bijvoorbeeld het vaststellen van een stoornis van de geestvermogens of het recidivegevaar kunnen deze methoden een rol spelen, ook bij het bewijzen van het ten laste gelegde feit. Bij de neurogeheugendetectiemethode worden de hersenen van de verdachte onderzocht op de aanwezigheid van daderkennis met elektroencefalografi e. Wat is voor de autoriteiten en de waarheidsvinding interessanter dan een #kijkje# te nemen in het geheugen van de verdachte? Neurogeheugendetectie, ook wel de Guilty Knowledge Test genoemd, werd en wordt al in enkele landen ingezet. Voordat de methode naar continentaal Europa overwaait, vindt in dit boek een beoordeling van neurogeheugendetectie in het licht van instrumentaliteit en rechtsbescherming plaats. Daarvoor wordt aan de hand van literatuur, jurisprudentie en parlementaire stukken een toetsingskader opgesteld met instrumentele en rechtbeschermende maatstaven waaraan de inzet van (nieuwe) opsporingsmethoden kan worden getoetst. Vervolgens wordt dit toetsingskader door de auteur toegepast op de neurogeheugendetectiemethode. Blijven herinneringen vrij of kunnen zij in de toekomst door de autoriteiten worden onderzocht met hersenonderzoek?


ISBN
9789013143379
Verschenen
Serie
Staat en recht
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement SteR - Onderzoekscentrum voor Staat en Recht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren