Boekhandel Douwes Den Haag

Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht

Een onderzoek naar opvattingen van drie groepen professionals over de strafrechtspleging in Nederland

Jelle Kort

Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht

Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht

Een onderzoek naar opvattingen van drie groepen professionals over de strafrechtspleging in Nederland

Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht

 

De laatste decennia is het vertrouwen in de rechter gedaald. Hierbij staat vooral het functioneren van het strafrecht ter discussie. Hoe staat het eigenlijk met uw tevredenheid over het strafrechtsysteem?


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 53,00

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht

De laatste decennia is het vertrouwen in de rechter gedaald. Hierbij staat vooral het functioneren van het strafrecht ter discussie. Hoe staat het eigenlijk met uw tevredenheid over het strafrechtsysteem? Deze uitgave onderzoekt en beschrijft de heersende opvattingen onder politiemensen, officieren van justitie en strafrechters zelf. Deze uitgave werpt een blik op hoe politiemensen, officieren en rechters tegen dilemma#s in de strafrechtspleging aankijken. De auteur brengt onder deze groepen professionals de opvattingen in kaart over hoe zij denken dat het strafrechtsysteem werkt en zou moeten werken. Daarbij komen ook diverse relevante achtergrondontwikkelingen en mogelijke gevolgen aan bod. Politiemensen, officieren en rechters over strafrecht onderzoekt de concrete ervaringen van politiemensen met strafrechtelijke reacties op criminaliteit # of juist het uitblijven hiervan. De auteur bracht als eerste hun opvattingen in kaart. Vervolgens interviewde hij officieren van justitie en rechters, vroeg hen om een reactie en stelde de vraag hoe zij denken over het functioneren van het strafrechtsysteem en over recente ontwikkelingen daarbinnen. Veel politiemensen zijn ontevreden over de strafrechtspleging. Officieren van justitie en rechters zijn weliswaar minder ontevreden, maar de opvattingen in de drie onderzochte groepen blijken niet fundamenteel te verschillen. Het traditionele beeld dat #het uniform# de criminaliteit bestrijdt en dat #de toga# staat voor recht en rechtsbescherming blijft daarmee niet overeind. Onder officieren van justitie en rechters bestaan verschillende opvattingen over de toepassing van voorlopige hechtenis en de beoordeling van strafrechtelijk bewijs. Deze uitgave helpt u een beter begrip te krijgen van de strafrechtspraktijk. De praktijkverhalen van drie verschillende typen professionals maken de materie op aantrekkelijke wijze behapbaar. Vooral criminologen en rechtsgeleerden die onderzoek doen naar het strafrecht hebben baat bij deze uitgave. Ook professionals die binnen het strafrechtsysteem werken doen er goed aan kennis te nemen van de verschillende perspectieven.


ISBN
9789013159028
Verschenen
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement SteR - Onderzoekscentrum voor Staat en Recht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren