Boekhandel Douwes Den Haag

Lokale democratische innovatie

Lokale democratische innovatie

Lokale democratische innovatie

Lokale democratische innovatie

 

Wilt u meer weten over democratische innovatie en burgerparticipatie op lokaal niveau? Dit proefschrift verkent uiteenlopende vraagstukken die zich op dit vlak voordoen aan de hand van vier casussen.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis

€ 55,00

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, onder voorbehoud, volgende dag in huis. Vanwege grote drukte bij Postnl is vertraging mogelijk.


Beschrijving Lokale democratische innovatie

Wilt u meer weten over democratische innovatie en burgerparticipatie op lokaal niveau? Dit proefschrift verkent uiteenlopende vraagstukken die zich op dit vlak voordoen aan de hand van vier casussen. Dit is het enige werk dat vragen over dit thema op lokaal niveau belicht vanuit een juridische invalshoek aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Vragen rondom burgerparticipatie worden in deze uitgave voor het eerst vanuit een juridische invalshoek onder de loep genomen. Hoeveel zeggenschap mag er aan burgers gegeven worden? En hoe moet het zeggenschap eigenlijk georganiseerd worden? Kwesties zoals deze worden in Lokale democratische innovatie geanalyseerd en van toelichting voorzien. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe vormen van democratie en democratische besluitvormingsprocessen. Denk hierbij aan burgerjury#s, burgerbegrotingen en wijkraden. Het is daarbij de bedoeling dat de lokale burgers meer inhoudelijk betrokken worden bij de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van gemeentelijk beleid. Het streven is om uiteindelijk de bestaande lokale democratie aan te vullen met andere vormen van democratie en burgers meer zeggenschap te geven over hun eigen leefomgeving. Hierbij komen juridische vragen kijken. De auteur helpt u op weg met de juridische vragen. De lokale democratie is namelijk niet alleen een zaak van politieke cultuur, maar is ook vormgegeven in wet- en regelgeving. Aan de hand van vier casussen uit de gemeentelijke praktijk geeft dit proefschrift antwoord op vragen zoals: Kunnen burgerinitiatieven over juridische bevoegdheden beschikken en, zo ja, welke? Hoe mogen zij daar gebruik van maken? Hoe verhouden zij zich tot traditionele bestuursorganen als de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders? De vier casussen worden getoetst op verenigbaarheid met voor hen relevante wet- en regelgeving en met beginselen die ten grondslag liggen aan de geïnstitutionaliseerde lokale democratie. Deze titel sluit perfect aan op publicaties over de stand van de lokale democratie en bij publicaties over burgerparticipatie, de netwerksamenleving en bijvoorbeeld coproductie. De uitgave is in het bijzonder geschikt voor wetenschappers, ambtenaren en professionals met interesse in democratische innovatie en burgerparticipatie op lokaal niveau.


ISBN
9789013159042
Verschenen
NUR
823
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk Decentralisatierecht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk - Complete serie. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Staats- en bestuursrecht