Boekhandel Douwes Den Haag

Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte

T.J.K. van Santen

Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte

Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte

Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte

 

Geeft een complete bespreking van de achtergrond en strekking van het regresrecht, inclusief het Europese en Duitse recht. Dit is uniek, aan artikel 7:25 BW is in de literatuur nog nauwelijks aandacht besteed.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 69,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte

Geeft een complete bespreking van de achtergrond en strekking van het regresrecht, inclusief het Europese en Duitse recht. Dit is uniek, aan artikel 7:25 BW is in de literatuur nog nauwelijks aandacht besteed. Dit proefschrift bespreekt tevens verschillende aanpalende onderwerpen, zoals eigen schuld, klachtplicht, internationale aspecten en contractuele oplossingen. Artikel 7:25 BW is één van de weinige bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die in commerciële contracten ingrijpt. De bepaling compenseert de verkoper voor de rechten die een consument die een non-conform product heeft gekocht tegen hem kan uitoefenen. Op grond van artikel 7:25 BW kan de eindverkoper zijn schade op zijn voorschakel verhalen. Op grond van de Richtlijn verkoop van goederen (2019/771) zal de positie van de consument ten opzichte van de verkoper verder worden versterkt. Zo is een verkoper onder meer verantwoordelijk voor (veiligheids-) updates van digitale producten en wordt bij de implementatie in Nederland de wettelijke #garantie# van zes maanden naar een jaar verlengd. Maar deze verhoging van het niveau van de consumentenbescherming brengt ook een verslechtering van de positie van de verkoper mee. Het is aannemelijk dat een verkoper, die wordt geconfronteerd met een over een non-conform product klagende consument, sneller voor (hogere) kosten komt te staan. De verkoper zal deze schade dus eerder op zijn voorschakel willen verhalen waardoor de kans op geschillen zal toenemen. Op welke wijze de verkoper zich op het regresrecht kan beroepen, is tot op heden niet helder. Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte beoogt duidelijkheid te geven door het regresrecht uitgebreid te behandelen en oplossingen te bieden voor de in de rechtspraktijk levende vragen. Daarbij wordt de totstandkomingsgeschiedenis van de regeling op Europees en nationaal niveau geanalyseerd en wordt inspiratie geput uit het Duitse regresrecht, dat op veel punten vergelijkbaar is met artikel 7:25 BW. De tot op heden verschenen rechtsliteratuur over artikel 7:25 BW is schaars en bovendien verdeeld. Dit proefschrift is uniek in zijn soort en geeft praktische oplossingen voor de toepassing van het regresrecht, zowel bij het beslechten van geschillen als bij het voorkomen daarvan. De titel behandelt daarnaast ook de inbedding van het regresrecht in het Nederlandse recht, zodat ook verschillende aanpalende onderwerpen aan bod komen. Denk aan eigen schuld, klachtplicht, internationale aspecten en contractuele oplossingen. Artikel 7:25 BW: een analyse van zijn oorsprong, strekking en reikwijdte dient als een zeer waardevolle nieuwe bijdrage aan het wetenschappelijke debat en biedt de praktijkjurist oplossingen voor de toepassing van artikel 7:25 BW.


ISBN
9789013165562
Verschenen
NUR
822
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk Contracten- en Aansprakelijkheidsrecht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Recht en Praktijk - Complete serie. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren