Boekhandel Douwes Den Haag

Voorarrest

J.M. Reijntjes

Voorarrest

Voorarrest

Voorarrest

 

Het voorarrest roept tal van praktische en theoretische vragen op. Deze titel biedt de praktijkjurist een volledige gids door het geldende recht, compleet gemaakt met theoretische discussie en aanknopingspunten voor verbetering.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 59,95

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Voorarrest

Het voorarrest roept tal van praktische en theoretische vragen op. Deze titel biedt de praktijkjurist een volledige gids door het geldende recht, compleet gemaakt met theoretische discussie en aanknopingspunten voor verbetering. Deze druk weergeeft de stand van wetgeving en jurisprudentie per 1 september 2021. Vrijheidsbeneming in de vorm van voorarrest is het zwaarste dwangmiddel binnen het Nederlandse strafproces. Het voorarrest roept diverse theoretische vragen op. In hoeverre is het middel verenigbaar met het onschuldsvermoeden, dat in het procesrecht een zo centrale plaats inneemt? Er bevindt zich een spanningsveld tussen de doelstellingen om personen te beschermen tegen de almacht van de overheid enerzijds, en de bescherming van de samenleving tegen misdaad anderzijds. Dit spanningsveld vindt haar weerslag in de wettelijke regeling. Hieraan is echter zo vaak is gesleuteld, dat deze wetgeving sterk aan duidelijkheid en consistentie heeft ingeboet. Op belangrijke punten is zij bovendien overvleugeld door de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De publicatie Voorarrest vormt een gids door de actuele wetgeving en jurisprudentie relevant bij het voorarrest. Hoewel de auteur voornamelijk het geldende recht beschrijft, gaat hij de theoretische discussie niet geheel uit de weg. Verouderde wetteksten worden praktisch inzichtelijk gemaakt binnen de moderne opvattingen zoals zij in de internationale rechtspraak tot uiting komen. Ook wordt stilgestaan bij de tenuitvoerlegging en worden aanknopingspunten geboden ter verbetering van het geldende recht. Voorarrest rechtspraak en wetgeving De titel behandelt uiteenlopende vraagstukken die zich voordoen bij het voorarrest, waaronder: De vormen van vrijheidsbeneming: aanhouden, ophouden, inverzekeringstelling, bewaring en gevangenhouding. De gevallen waarin voorarrest mag worden aangewend. De gronden waarop dit mag gebeuren. De maximale duur. De formele kant, in het bijzonder de motivering. De beroepsmogelijkheden. De tenuitvoerlegging. De schorsing. De schadevergoeding voor onterechte vrijheidsbeneming. Er is geen andere titel die het onderwerp voorarrest in al haar facetten in kaart brengt. Voorarrest biedt een solide grondslag voor meningsvorming, maar is tegelijk een heldere wegwijzer voor de praktijkjurist. Hiermee vormt het een handig naslagwerk voor advocaten, rechters, officieren van justitie en andere professionals die met het voorarrest in aanraking komt. Ook het onderwijs en wetgevende macht zijn erbij gebaat. De wetgeving en jurisprudentie zijn in deze druk bijgewerkt tot 1 september 2021.


ISBN
9789013165937
Verschenen
NUR
824
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Praktijkwijzer Strafrecht. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren

Strafrecht en strafprocesrecht