Boekhandel Douwes Den Haag

Bestuur van rechtspersonen

Bestuur van rechtspersonen

Bestuur van rechtspersonen

Bestuur van rechtspersonen

 

Geeft een gedetailleerde bespreking van kwesties waarmee bestuurders geconfronteerd kunnen worden. Uniek aan deze titel is dat de bestuurstaak bij alle rechtspersoonsvormen in één integrerend geheel behandeld wordt.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 70,00

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Bestuur van rechtspersonen

Geeft een gedetailleerde bespreking van kwesties waarmee bestuurders geconfronteerd kunnen worden. Uniek aan deze titel is dat de bestuurstaak bij alle rechtspersoonsvormen in één integrerend geheel behandeld wordt. Bovendien komt alleen het geldend recht aan bod, waardoor de praktijkjurist dit handzame naslagwerk kan raadplegen voor de snelle beantwoording van concrete vragen. Deze titel behandelt de bestuurstaak in brede zin. Hieronder vallen plichten op het gebied van onder meer strategiebepaling, administratie, vermogensbeheer, verantwoording, organisatie van vergaderingen en toezicht op werknemers of concerndochters. Ook beperkingen van de bestuursbevoegdheid komen aan bod. Wanneer mag het bestuur bijvoorbeeld de opvolging van een instructie weigeren? En welk bestuurshandelen is aan goedkeuring onderworpen? Bijzonder aan Bestuur van rechtspersonen is dat het zich niet slechts richt op één rechtspersoonsvorm, maar dat de bestuurstaak bij alle rechtspersoonsvormen in één integrerend geheel behandeld wordt. Dit leidt tot 'kruisbestuiving': inzichten uit het kapitaalvennootschapsrecht, verenigingenrecht en stichtingenrecht worden waar mogelijk deelgebied-overstijgend benaderd, zonder te abstraheren van de concrete rechtsregels en rechtsvragen. Op deze manier wordt er per deelgebied aanvullend inzicht gewonnen. Deze publicatie dient als een handzaam naslagwerk voor zowel de praktijk als wetenschap. De titel behandelt bovendien alleen het geldend recht, waardoor de praktijkjurist meteen in het boek terecht kan voor de beantwoording van een concrete vraag. Deze uitgave is geactualiseerd en bijgewerkt voor de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van 2021. De wijzigingen die deze wet heeft aangebracht in het verenigingen- en stichtingenrecht zijn verwerkt. Ook is de wettelijke bedenktijd voor het bestuur van beursvennootschappen van 2021 verwerkt en sluit de titel aan bij ontwikkelingen in de rechtspraak. Spraakmakende recente rechtspraak, zoals uitspraken van de Ondernemingskamer inzake Meavita, Intergamma en De Seizoenen komt aan de orde, evenals invloedrijke recente cassatierechtspraak zoals de uitspraak van de Hoge Raad inzake Boskalis/Fugro. Bestuur van rechtspersonen is van grote waarde voor praktijkjuristen en wetenschappers. Zowel om geraadpleegd te worden als naslagwerk als om vernieuwende en aanvullende inzichten te bieden.


ISBN
9789013166132
Verschenen
NUR
827
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement ZIFO-reeks. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren