Boekhandel Douwes Den Haag

De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

 

Dit proefschrift geeft een diepgaand en actueel overzicht van de wet- en regelgeving die op het fenomeen quasi-bestuurder van toepassing is. De auteur bestudeert de relatie van feitelijke bestuurders en schaduwbestuurders met het Nederlandse rechtspersonenrecht en het Nederlands Caribische rechtspersonenrecht, zowel theoretisch als vanuit de praktijk.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 82,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

Dit proefschrift geeft een diepgaand en actueel overzicht van de wet- en regelgeving die op het fenomeen quasi-bestuurder van toepassing is. De auteur bestudeert de relatie van feitelijke bestuurders en schaduwbestuurders met het Nederlandse rechtspersonenrecht en het Nederlands Caribische rechtspersonenrecht, zowel theoretisch als vanuit de praktijk. Moet de hoge drempel voor aansprakelijkheid die voor statutaire bestuurders geldt ook gehanteerd worden voor alle soorten quasi- bestuurders? Deze hoofdvraag en andere vragen worden in dit proefschrift aan de hand van een analyse van relevante rechtsbeginselen beantwoord. De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht voorziet in een actueel en compleet overzicht van de wet- en regelgeving die op het fenomeen quasi-bestuurder van toepassing is. Het is de enige titel die de relatie van feitelijke bestuurders en schaduwbestuurders met het Nederlandse rechtspersonenrecht en het Nederlands Caribische rechtspersonenrecht bespreekt. De auteur analyseert bovendien de quasi-bestuurder vanuit verschillende perspectieven. Hierbij wordt aandacht besteed aan de gronden voor de wettelijke gelijkstelling, de reikwijdte van de interne gedragsnorm voor bestuurders, de rol van de zorgplicht en het beginsel van collegiale verantwoordelijkheid. Naast theoretische beschouwingen over de aansprakelijkheid en verplichtingen van feitelijke bestuurders en schaduwbestuurders, bevat het proefschrift veel handvatten voor de praktijk. De titel is daarom niet alleen voor de rechtswetenschap van belang, maar ook voor rechters, advocaten en bedrijfsjuristen die in hun praktijk met het fenomeen quasi-bestuurder worden geconfronteerd. Dit proefschrift sluit aan op de in 2021 gewijzigde wetgeving in Nederland en CuraƧao en is hierdoor niet alleen zeer diepgaand, maar ook actueel te noemen. Naast een inhoudelijke behandeling van het fenomeen quasi-bestuurder bevat de titel ook belangwekkende reflecties van methodologische aard. Dit unieke perspectief helpt de lezer om inzicht te krijgen in de uitdagingen van een onderzoeker en hoe je op een verstandige wijze met deze uitdagingen om kan gaan. De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht is niet alleen van grote waarde voor de rechtswetenschap, maar ook voor rechters, advocaten en bedrijfsjuristen. In het bijzonder in relatie tot het leerstuk bestuurdersaansprakelijkheid.


ISBN
9789013166545
Verschenen
NUR
827
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Van der Heijden Instituut. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren