Boekhandel Douwes Den Haag

Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid

W.H.M. Reehuis

Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid

Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid

Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid

 

Deze monografie bevat een uitgebreide bespreking van de bepalingen die bescherming bieden tegen beschikkingsonbevoegdheid. De titel geeft daarnaast een gedetailleerde toepassing van deze bepalingen per categorie van goederen, in combinatie met de wijze van levering van die goederen.


Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 47,50

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid

Deze monografie bevat een uitgebreide bespreking van de bepalingen die bescherming bieden tegen beschikkingsonbevoegdheid. De titel geeft daarnaast een gedetailleerde toepassing van deze bepalingen per categorie van goederen, in combinatie met de wijze van levering van die goederen. De overdracht van een goed vereist in het beginsel beschikkingsbevoegdheid van de vervreemder. De wet biedt een verkrijger onder bepaalde omstandigheden echter bescherming tegen het ontbreken van beschikkingsbevoegdheid. In deze monografie staat deze bescherming van de verkrijger tegen het ontbreken van beschikkingsbevoegdheid centraal. Dit leerstuk heeft als doel om de rechtszekerheid te bevorderen met het oog op een vlot verloop van het handelsverkeer. De bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid vormt bovendien een belangrijk sluitstuk van het in het BW neergelegde causale overdrachtssysteem. Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid bevat een uitputtende, rechtsvergelijkende bespreking van de bepalingen die bescherming bieden tegen beschikkingsonbevoegdheid. De monografie is opgesplitst in twee delen: een algemeen deel en een bijzonder deel. Na een inleidend hoofdstuk werkt het algemene deel de bepalingen van art. 3:86 t/m 3:88 BW uit, die specifiek met het oog op bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid zijn geschreven. Bij de bespreking van de algemene aspecten van de genoemde bepalingen, komen de ratio van en de vereisten voor bescherming uitgebreid aan de orde. Het bijzonder deel gaat per categorie goed in op de mogelijkheden tot bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid. Denk hierbij aan roerende zaken, registergoederen en vorderingen op naam. Ook wordt er besproken hoe in voorkomende gevallen de wijze van levering invloed kan hebben op de bescherming. Daarnaast wordt aandacht besteed aan art. 3:24-3:26 BW en art. 3:36 BW, die onder omstandigheden eveneens kunnen beschermen tegen een beroep op beschikkingsonbevoegdheid. Door deze opzet komen vanuit verschillende hoeken alle aspecten aan de orde die een rol bij bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid spelen. Op dit moment bestaat er geen monografie of boek waarin de bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid integraal wordt behandeld. Daarnaast onderscheidt de monografie zich door een grondige rechtsvergelijking met het Franse en het Duitse recht. Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid is van grote waarde voor juristen werkzaam in de rechtswetenschap of rechtspraktijk, zoals advocaten, notarissen, rechters en bedrijfsjuristen.


ISBN
9789013167191
Verschenen
NUR
822
Druk
1
Uitvoering
Paperback / softback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Monografie├źn BW. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren