Boekhandel Douwes Den Haag

De repressieve samenleving

De repressieve samenleving

De repressieve samenleving

De repressieve samenleving

 

Geeft zowel met precisie als met een helicopterview een overzicht van de ontwikkeling om het burgerlijk recht, bestuursrecht en strafrecht in te zetten voor repressieve doeleinden. In deze uitgave geven vooraanstaande specialisten een nauwkeurige beschrijving voor de drie deelgebieden.Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.

€ 42,50

Ophalen: Nu 1 op voorraad in de winkel
Op werkdagen voor 23.00 uur besteld de volgende dag in huis.


Beschrijving De repressieve samenleving

Geeft zowel met precisie als met een helicopterview een overzicht van de ontwikkeling om het burgerlijk recht, bestuursrecht en strafrecht in te zetten voor repressieve doeleinden. In deze uitgave geven vooraanstaande specialisten een nauwkeurige beschrijving voor de drie deelgebieden. Dit maakt de titel uniek in zijn soort en van grote waarde voor wetenschappers en praktijkjuristen. In deze titel geven vooraanstaande specialisten een gedetailleerd overzicht van de ontwikkeling binnen hun rechtsgebied om het recht in te zetten voor repressieve doeleinden. Deze ontwikkelingen zijn ongeveer vanaf de laatste eeuwwisseling zichtbaar. Het gaat hierbij om het burgerlijk recht, bestuursrecht en strafrecht. In het civiele preadvies wordt beschreven hoe het privaatrecht wordt ingezet om gewenst gedrag te bewerkstelligen of tegen te gaan. Ook wordt besproken hoe de handhaving door private actoren is toegenomen en hoe met acties bij de burgerlijke rechter door het privaatrecht steeds meer het algemeen belang wordt nagestreefd. In het bestuursrechtelijke preadvies komt aan bod hoe de rechtsbescherming op verschillende deelgebieden van het bestuursrecht onder druk is komen te staan. Met name vanwege het handhaven van regels door de overheid. Er worden daarnaast ook concrete aanbevelingen gedaan aan de wetgever, het bestuur en de rechter om zo het tij verder te keren. Tot slot wordt in het strafrechtelijke preadvies besproken hoe in een relatief kort tijdsbestek de doelstelling van speciale preventie een nadere inhoud kreeg. Van een streven dat vorm kreeg door hulp te bieden aan verdachten of veroordeelden naar het toezicht houden op naleving van aan de verdachte of veroordeelede opgelegde regels. Vooral de veranderende rol die aan de reclassering is toegedacht krijgt aandacht. Veel andere publicaties gaan in op separate deelontwikkelingen, terwijl in deze titel de algehele ontwikkeling wordt besproken. Zowel met een helicopterview als gedetailleerde omschrijvingen. Dit maakt de uitgave uniek in z’n soort. Bovendien sluit de titel aan bij vele actuele uitspraken. Denk aan de rechtelijke uitspraken over Urgenda en Shell als het om het civiele preadvies gaat en de toeslagaffaire als het om het bestuursrechtelijke preadvies gaat. De repressieve samenleving is van grote waarde voor wetenschappers, maar zeker ook voor alle praktijkjuristen op de drie deelgebieden in de advocatuur, rechterlijke macht, het bedrijfsleven en de overheid.


ISBN
9789013168679
Verschenen
NUR
821
Druk
1
Uitvoering
Hardback
Taal
Nederlands
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.

Dit boek maakt deel uit van het abonnement Handelingen Nederlandse Juristen-Vereniging. U kunt zich daarop abonneren zodat u altijd de nieuwste boeken in huis heeft.

abonneren